Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

Από Βικινέα

26 Ιανουαρίου 2017

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να πραγματοποιεί την πιο σημαντική υπόσχεση που έδωσε στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας, δηλαδή να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ και του Μεξικού. Με χρήματα του Λευκού Οίκου θα χρηματοδοτηθεί το έργο, διαμηνύει η Κυβέρνηση, ενώ το Μεξικό δηλώνει αντίθετο μ' αυτή την ιδέα. Όπως ανέφερε ο Πωλ Ράιαν, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, «ο Λευκός Οίκος θα πληρώσει και θα προκαταβάλει τα χρήματα για το έργο αυτό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πείσουμε το Μεξικό να πράξει αναλόγως».

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραφε το διάταγμα για την κατασκευή του τείχους, το Κέντρο για τις Νομισματικές Μελέτες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας του, η οποία δείχνει πως το μεταναστευτικό κύμα από το Μεξικό παρουσιάζει πτωτική τάση. Η μειωμένη ζήτηση εργασίας, σε συνδυασμό με τις αντιμεταναστευτικές τάσεις των ντόπιων, οδηγούν τους Μεξικανούς να επιστρέφουν πιο πρόθυμα στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με στοιχεία, το 2012, μονάχα 11% των Μεξικανών δήλωσαν ενδιαφέρον για μετανάστευση στις ΗΠΑ, ενώ πέντε χρόνια νωρίτερα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21%.

Προσπαθώντας να εφησυχάσει τους Μεξικανούς που βρίσκονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «αυτοί που είχαν μεταναστεύσει στη χώρα μας σε μικρή ηλικία δεν έχουν κάτι να φοβούνται. Έχω μεγάλη καρδιά και θα τους φροντίσουμε όλους. Όταν έχεις καλούς ανθρώπους που κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους, δεν έχεις κάτι να φοβηθείς. Θα διαμορφώσουμε ολοκληρωτικά την πολιτική μας μέσα στις ερχόμενες τέσσερις εβδομάδες».

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο, σε διάγγελμα του δήλωσε πως «το Μεξικό δεν έχει σκοπό να πληρώσει για κανένα τείχος. Ως Πρόεδρος του Μεξικού, οφείλω να διασφαλίσω τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών μας. Το Μεξικό προσφέρει τη φιλία του στις ΗΠΑ και είναι έτοιμο να διαμορφώσει συμφωνίες, οι οποίες θα ευνοούν τόσο το Μεξικό όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».
Πηγές