Οι ΗΠΑ επικήρυξαν χρηματοδότη της Αλ Κάιντα

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

23 Δεκεμβρίου 2011

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δίνουν αμοιβή έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη χρηματοδότη της Αλ Κάιντα, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Ιράν.

Ο αξιωματούχος του State Department, Ρόμπερτ Χάρτουνγκ, δήλωσε ότι «ο Γιασίν αλ Σούρι, γνωστός επίσης σαν Εζεντίν Αμπντέλ Αζίζ Χαλίλ, βοήθησε στην μεταφορά χρημάτων και ανταρτών, μέσω Ιράν, σε ηγέτες της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν».

Ο Ρόμπερτ Χάρτουνγκ είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη ότι «η ανακοίνωση σηματοδοτεί την πρώτη φορά κατά την οποία χρήματα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δίνονται ως αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε χρηματοδότη τρομοκρατικής οργάνωσης». Όπως είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, «ο Αλ Σούρι ενεργούσε στο πλαίσιο συμφωνίας της Αλ Κάιντα με την Κυβέρνηση του Ιράν».

Ο Ρόμπερτ Χάρτουνγκ επεσήμανε ότι «ο καταζητούμενος άνδρας είχε διαμεσολαβήσεις για την απελευθέρωση μελών της Αλ Κάιντα από τις ιρανικές φυλακές και την μεταφορά τους στο Πακιστάν, ενώ επίσης διοχέτευε σημαντικά χρηματικά ποσά στην ηγεσία της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ». Ο αξιωματούχος του State Department περιέγραψε τον Αλ Σούρι ως «αφοσιωμένο τρομοκράτη που εργάζεται για την Αλ Κάιντα με την υποστήριξη της κυβέρνησης του Ιράν».Πηγές


Bookmark-new.svg