Οι ΗΠΑ απέλασαν 35 Ρώσους πρεσβευτές

Από Βικινέα

1 Ιανουαρίου 2017

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κατ' εντολήν του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προχώρησαν στην απέλαση 35 Ρώσων πρεσβευτών από την Ουάσινγκτον με την κατηγορία για άσκηση κατασκοπείας την περίοδο των προεδρικών εκλογών. Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν λόγο για κατασκοπεία από πλευράς Ρώσων στα αρχεία του Δημοκρατικού Κόμματος, με σκοπό να προωθηθεί η υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροπλάνο που μετέφερε τους πρεσβευτές απογειώθηκε και βρίσκεται στη Μόσχα. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διανύει τις τελευταίες μέρες της προεδρίας του, διέταξε την απέλαση 35 Ρώσων πρεσβευτών, ενώ επέβαλε περιορισμούς σε δύο ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Επίσης, όπως αναφέρει εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε έξι ανθρώπους και πέντε οντότητες. Από την πλευρά της, η Μόσχα δεν προχώρησε σ' αντίποινα, καθώς ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως «η στάση μας θα καθοριστεί από τις πρώτες ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ» - θυμίζουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά τους στις 20 Ιανουαρίου.

Η απόφαση δεν βρίσκει (προς το παρόν) σύμφωνο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέσω του εκπροσώπου του, Σον Σπάισερ, δήλωσε πως «θέτουμε ερωτήματα ενώπιον των μυστικών υπηρεσιών και του Μπαράκ Ομπάμα γι' αυτή την απόφαση. Πρώτο μας ερώτημα είναι γιατί επιβλήθηκαν κυρώσεις τέτοιου μεγέθους; Είναι αυτή η απόφαση μια διπλωματική αντίδραση; Ίσως να ήταν, ίσως και όχι. Πρέπει να το ελέγξουμε αυτό». Επιπλέον, τέθηκε στο τραπέζι το παράδειγμα των Κινέζων πρακτόρων που είχαν προχωρήσει σε κλοπή προσωπικών δεδομένων από Αμερικανούς πολίτες το 2015, ωστόσο, δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις εις βάρος της Κίνας. «Μήπως αυτές οι κυρώσεις φέρουν πολιτικό χαρακτήρα;», αναφέρει ο Σπάισερ. Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί θεωρούν πως η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία μπορεί να γίνει με άσκηση πίεσης στον Βλαντίμιρ Πούτιν και απείλησαν τον Τραμπ να μην προβεί σε άρση των κυρώσεων που επέβαλε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Πηγές