Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον ρόλο της Ρωσίας στη Συρία

Από Βικινέα

13 Ιουνίου 2012

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε την Τρίτη, ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα σχετικά με πληροφορίες ότι η Ρωσία στέλνει πολεμικά ελικόπτερα στη Συρία, την ίδια ώρα που ο Επικεφαλής των Ειρηνευτικών Αποστολών των Ηνωμένων Εθνών, Χερβέ Λαντσούς, τόνιζε ότι η αραβική χώρα βρίσκεται πλέον σε εμφύλιο πόλεμο.

Η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε ξεκάθαρα αναληθείς τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι «οι αποστολές όπλων στη Συρία δεν σχετίζονται με τις συγκρούσεις» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει απ' τη Μόσχα να σταματήσει τη χορήγηση όπλων στη Συρία».

Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών έγιναν ενώ ο Χερβέ Λαντσούς δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι «στη Συρία αυξάνεται έντονα το εύρος των βιαιοτήτων και ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε εμφύλιο πόλεμο». Όπως ο ίδιος είπε, «η Κυβέρνηση της Συρίας έχει χάσει τον έλεγχο σε αρκετές περιοχές και προσπαθεί να τις ανακαταλάβει χρησιμοποιώντας άρματα μάχης, βαρύ οπλισμό και μαχητικά ελικόπτερα».

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεσίρκι, κράτησε αποστάσεις από το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, λέγοντας σε δημοσιογράφους αργότερα ότι «τέτοιοι προσδιορισμοί δεν είναι για τα Ηνωμένα Έθνη». Ο Μάρτιν Νεσίρκι, όμως, επιβεβαίωσε «ποιοτική και ποσοτική αλλαγή όσον αφορά τις βιαιότητες στη Συρία».

Συριακές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι «τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε οχυρά των ανταρτών», ενώ οι παρατηρητές του ΟΗΕ ανέφεραν ότι «εξαγριωμένο πλήθος τους εμπόδισε να προσεγγίσουν την πόλη αλ Χαφέχ».

Η Τοπική Συντονιστική Επιτροπή, ακτιβιστική οργάνωση με μέλη εντός και εκτός Συρίας, ανέφερε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι 14 πολίτες στην πόλη Ντέιρ αλ Ζουρ, 10 στη Χομς και 8 στην Αλέπο. Μεταξύ των θυμάτων είναι και στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων.Πηγές