Ξεκάθαρο το σχέδιο για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Από Βικινέα

22 Μαΐου 2012

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο ολοκληρώθηκε με ξεκάθαρο οδικό χάρτη για τον ρόλο της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν.

Κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου τη Δευτέρα, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι ενωμένα πίσω από ένα σχέδιο σταδιακού τερματισμού του πολέμου, έτσι ώστε η Κυβέρνηση του Αφγανιστάν να μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ασφάλεια της μέχρι το 2014».

«Η μετάβαση έχει ήδη αρχίσει για τα καλά», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά επεσήμανε ότι «το Αφγανιστάν θα αντιμετωπίσει προκλήσεις μετά το 2014 και γι' αυτό το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να εκπαιδεύει και να συμβουλεύει τις αφγανικές δυνάμεις». Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ ολοκληρώνει την σύνοδο στο Σικάγο ενισχυμένο, ικανότερο και ως το επίκεντρο της διεθνούς ασφάλειας».

Περίπου 130.000 ξένοι στρατιώτες παραμένουν στο Αφγανιστάν, ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επαναβεβαίωσε την δέσμευση του να αποσύρει όλες τις μάχιμες γαλλικές δυνάμεις απ' το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς.Πηγές