Νέες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ

Από Βικινέα

29 Ιανουαρίου 2013

Υπερκομματική ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών παρουσίασε σχέδιο μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ που περιλαμβάνει και τρόπο για την απόκτηση αμερικανικής υπηκοότητας από άτομα που βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Ο Τσαρλς Σούμερ, ένας από τους οχτώ Γερουσιαστές που συμμετέχουν στην ομάδα, χαρακτήρισε το σχέδιο «σκληρό», αλλά δίκαιο όσον αφορά την αμερικανική υπηκοότητα. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον την Δευτέρα, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι «ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ικανοποιημένος από τον συμβιβασμό που επετεύχθη».

Ο Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικανός από την πολιτεία της Φλόριντα, ανέφερε ότι «τα μέλη του Κογκρέσου έχουν την υποχρέωση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των έντεκα εκατομμυρίων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα παράνομα, χωρίς όμως να αδικήσουν όσους προσπαθούν να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα με νόμιμους τρόπους».

Οι Γερουσιαστές ανέφεραν ότι «η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ είναι διάτρητη» και παρουσίασαν την πρόταση τους εν όψει της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει ο Μπαράκ Ομπάμα για την ανάληψη πρωτοβουλιών για μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ομάδας των Γερουσιαστών, οι παράνομοι μετανάστες, μεταξύ άλλων, θα καταγράφονται από τις κρατικές υπηρεσίες, θα περνάνε από έλεγχο του ποινικού τους μητρώου, θα πληρώνουν πρόστιμα και αναδρομικούς φόρους και θα αποκτούν το δικαίωμα προσωρινής παραμονής και εργασίας στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια θα καταγράφονται στις λίστες για χορήγηση πράσινης κάρτας που θα τους δίνει το δικαίωμα μόνιμης παραμονής στη χώρα.
Πηγές