Μείωση στις τιμές πετρελαίου

Από Βικινέα

22 Ιουνίου 2012

Η τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Πέρυσι η τιμή του πετρελαίου είχε ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο την Πέμπτη η τιμή του αργού από το δυτικό Τέξας διαμορφώθηκε στα 78 δολάρια, τιμή μειωμένη κατά 21% από την αρχή του έτους. Η τιμή του αργού πετρελαίου από τις εξορύξεις στη Βόρεια Θάλασσα διαμορφώθηκε στην αγορά του Λονδίνου κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, που είναι και η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2010.

Αναλυτές ανέφεραν ότι «οι τιμές πέφτουν εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης αυτή την περίοδο, καθώς η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι αδύναμη, η Ευρώπη παλεύει να επιλύσει την κρίση χρέους και ο βιομηχανικός τομέας στην Κίνα επιβραδύνεται. Αντίθετα, όταν οι οικονομίες αναπτύσσονται, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται».

Αρκετούς μήνες πριν, στις ΗΠΑ οι αυτοκινητιστές ήταν αντιμέτωποι με τις υψηλότερες τιμές καυσίμων για το τρέχον έτος. Πολλοί φοβόντουσαν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, που είναι μια εποχή που αυξάνονται οι μετακινήσεις λόγω διακοπών.

Αλλά τώρα, με την τιμή του πετρελαίου να ακολουθεί πτωτική πορεία, οι τιμές των καυσίμων έχουν υποχωρήσει στις ΗΠΑ στα 91 λεπτά το λίτρο, δηλαδή μειώθηκαν κατά 12 λεπτά, από τον Απρίλιο.Πηγές