Κύμα βίας στη Βραζιλία

Από Βικινέα

2 Αυγούστου 2016

Κύμα βίας ξέσπασε το Σαββατοκυρίακο και εκτονώθηκε τη Δευτέρα στο Νατάλ, πρωτεύουσα του Ρίο Γκράντε ντε Νόρτε, με την κυβέρνηση να δίνει εντολή σε 1.000 στρατιώτες και 200 πεζοναύτες να επαναφέρουν την τάξη.

Όλα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τη σύνδεση κινητών τηλεφώνων σε τοπική φυλακή και να απομακρύνει τους επικεφαλής της τοπικής συμμορίας από τη φυλακή. Αργότερα, συμμορίες ξεσηκώθηκαν στην πόλη, έκαψαν 26 λεωφορεία και επιχείρησαν επιθέσεις σε ιδιωτικά και κυβερνητικά κτήρια. Σύμφωνα με τη Γραμματεία Ασφαλείας, σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις στην πόλη και έλαβαν χώρα αναταραχές σε άλλους είκοσι δήμους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας αναφέρουν τη σύλληψη 65 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της τοπικής συμμορίας, Ζοάο Μαρία ντος Σάντος, ο οποίος είχε στην κατοχή του 92.000 δολάρια, 20 κιλά κοκαΐνης, 2 πιστόλια, καθώς και κοσμήματα, ρολόγια και κινητά τηλέφωνα. Οι απλοί πολίτες κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη κάλυψης των γεγονότων, γι' αυτό και προέβησαν σε αρκετές δημοσιεύσεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Twitter» με το hashtag «PrayForNatal».
Πηγές