Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης

Από Βικινέα

17 Νοεμβρίου 2012

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν δεκάδες παλαιστινιακούς στόχους την Πέμπτη, σε σειρά αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν εναντίον ενόπλων στη Λωρίδα της Γάζας, μια μέρα μετά την δολοφονία ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς από ισραηλινό πύραυλο.

Παράλληλα, δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς ισραηλινά εδάφη από τη Γάζα, με μια απ' αυτές να έχει ως αποτέλεσμα τoν θάνατο τριών Ισραηλινών μέσα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών και από τις δύο πλευρές σε 15.

Οι σειρήνες ήχησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης και στο Τελ Αβίβ, προκαλώντας πανικό μετά την εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα που έφτασαν κοντά στην εβραϊκή πρωτεύουσα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «οι πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα». Ένοπλοι Παλαιστίνιοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη, ενώ ανέφεραν ότι «οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν ήταν ιρανικής κατασκευής». Είναι η πρώτη φορά που οι σειρήνες ήχησαν στην πόλη του Τελ Αβίβ μετά τον Πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, το 1991.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι των Υπηρεσιών Ασφάλειας προειδοποίησαν τους κατοίκους να αναζητήσουν προστασία σε καταφύγια και δημόσια κτήρια εάν ξανακούσουν σειρήνες. Τα σχολεία στο νότιο Ισραήλ είναι κλειστά, καθώς επίσης και πολλές επιχειρήσεις σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα.

Μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και βγαίνουν έξω μόνο για να εφοδιαστούν τα απαραίτητα. Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στην πόλη με τα οποία προειδοποιούν τους πολίτες να μείνουν μακριά από κτήρια και τοποθεσίες που δραστηριοποιείται η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.Πηγές