Το Ισραήλ ανακαλεί τους πρέσβεις σε Σενεγάλη και Νέα Ζηλανδία

Από Βικινέα

24 Δεκεμβρίου 2016

Το Ισραήλ ανακαλεί τους πρέσβεις του στη Σενεγάλη και στη Νέα Ζηλανδία για διαβουλεύσεις μετά την κατάθεση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για λήξη της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στην Παλαιστίνη.

Το εν λόγω ψήφισμα υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ και με αποχή των ΗΠΑ. Μετά την ανακοίνωση του αποτέλεσματος, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε διαταγή για ανάκληση των πρεσβευτών του Ισραήλ στη Σενεγάλη και στη Νέα Ζηλανδία για διαβουλεύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως δόθηκε επίσης διαταγή για ακύρωση της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Σενεγάλης στο Ισραήλ (που ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα σε 3 εβδομάδες) και της παροχής βοήθειας στη Σενεγάλη από πλευράς Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η Νέα Ζηλανδία αναφέρει πως «η πρόθεση μας για κατάθεση ψηφίσματος ήταν γνωστή και δεν έπρεπε να αποτελεί έκπληξη για το εβραϊκό κράτος». Όπως αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Μάρεϊ Μακ Κάλι, «η πρόταση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις της χώρας μας στο παλαιστινιακό ζήτημα και η κατάθεση της δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Ελπίζουμε πως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές για τη λύση του προβλήματος».
Πηγές