Ισπανία: Διερευνώνται ανώτατα στελέχη της τράπεζας Bankia

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

5 Ιουλίου 2012

Η Ισπανική Δικαιοσύνη διερευνά καταγγελίες για απάτη εναντίον πρώην ανώτατων στελεχών της τράπεζας Bankia, μεταξύ των οποίων είναι και πρώην Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εξετάσει τις κατηγορίες για απάτη, κατάχρηση και παραποίηση χρηματιστηριακών συναλλαγών εναντίων 33 αξιωματούχων. Μεταξύ αυτών είναι ο Ροντρίγκο Ράτο, πρώην Διευθυντής της Bankia και Επικεφαλής του Διεθνές Νομισματικού Ταεμίου την περίοδο 2004-2007.

Η Bankia βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης των ισπανικών τραπεζών που τελικά οδήγησε την Μαδρίτη στην αναζήτηση οικονομικής βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Ο μεγάλος αριθμός επισφαλών στεγαστικών δανείων που είχε χορηγήσει η τράπεζα και η κατά συνέπεια πτώση της μετοχής της, εξόργισε τους Ισπανούς επενδυτές και οδήγησε στην εν μέρει κρατικοποίηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Η Bankia επιδιώκει να καρπωθεί 24 δισεκατομμύρια δολάρια από το πακέτο στήριξης των ισπανικών τραπεζών. Ο Ροντρίγκο Ράτο ανέλαβε την θέση του διευθυντή της Bankia το 2010, αλλά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον Μάιο μετά την δημοσιοποίηση των οικονομικών προβλημάτων της τράπεζας.

Τα προβλήματα της ισπανικής τράπεζας συγκαταλέγονται στο πλαίσιο των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και δεν φαίνεται να υπαναχωρούν. Νέα έκθεση της εταιρείας οικονομικών ερευνών Markit Economics προκύπτει ότι η «επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη μειώθηκε ακόμα περισσότερο τον Ιούνιο». Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο η οικονομική δραστηριότητα στην ζώνη του ευρώ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας.Πηγές


Bookmark-new.svg