Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Κομισιόν ακύρωσε το πρόστιμο σε Ισπανία και Πορτογαλία

Από Βικινέα

28 Ιουλίου 2016

Η Ισπανία και η Πορτογαλία απέφυγαν το πρόστιμο, το οποίο θα μπορούσε να τους επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, χάρη στην επέμβαση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παρ' ολ' αυτά, τέθηκαν αρκετά αυστηροί όροι. Η Πορτογαλία και η Ισπανία οφείλουν να μειώσουν το έλλειμμά τους και να το φέρουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους. Για την Πορτογαλία τέθηκε χρονικό όριο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ για την Ισπανία δόθηκε χρόνος μέχρι το 2018. Οι δύο χώρες πρέπει να ανακοινώσουν τα μέτρα που θα λάβουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση προκάλεσε χαρά την Πορτογαλία, ενώ έδωσε ευκαιρία στην Ισπανία μέχρι το 2018 να εκλέξει κυβέρνηση, η οποία θα μειώσει το έλλειμμά από το 4.6% στα 3% του ΑΕΠ. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως αυτή η απόφαση πάρθηκε για να μειώσουν τις αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών μετά την απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η απόφαση δεν ικανοποίησε όλους, καθώς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε πως «είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν θα ληφθούν μέτρα, παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε πλέον πως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για εξυγίανση των προϋπολογισμών τους».
Πηγές