Μετάβαση στο περιεχόμενο

77 θάνατοι σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλλα, Ισπανία

Από Βικινέα

26 Ιουλίου 2013

Οι διασώστες στον τόπο του δυστυχήματος.
Καπνός που βγαίνει από τον τόπο του δυστυχήματος

Ένας εκτροχιασμός τραίνου στις 20:41 τοπική ώρα στις 24 Ιουλίου λίγο έξω από την πόλη του Σαντιάγο ντε Κομποστέλλα στην Γαλικία στην βορειοδυτική Ισπανία έχει αφήσει τουλάχιστον 77 νεκρούς και 131 τραυματίες, εκ των οποίων 20 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει οριστικά μία αιτία για το δυστύχημα αλλά αυτήν την στιγμή το αντιμετωπίζουν ως πιθανό να είναι ατύχημα.

Το τραίνο πήγαινε από την Μαδρίτη στην παράκτια πόλη της Φερόλ. Οι αναφορές δείχνουν ότι το τραίνο ταξίδευε με υπερβολική ταχύτητα -180 χιλιόμετρα την ώρα, περισσότερο από δύο φορές την συνιστώμενη ταχύτητα των 80 χιλιομέτρων την ώρα. Η RENFE, η σιδηροδρομική εταιρεία, έχει πει ότι το τραίνο έτρεχε με πέντε λεπτά καθυστέρηση.

Ο Ρικάρντο Μοντέρο, ένας άνδρας ο οποίος ήταν στο τραίνο, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER: «Πολλοί άνθρωποι ήταν στριμωγμένοι στο κάτω μέρος. Προσπαθήσαμε να βγούμε από το κάτω μέρος των βαγονιών για να βγούμε έξω και συνειδητοποιήσαμε ότι το τραίνο καιγόταν [...] ήμουν στο δεύτερο βαγόνι και εκεί υπήρχε φωτιά. [...] Είδα πτώματα.».

Το δυστύχημα συνέβη μία μέρα πριν από ένα φεστιβάλ στο Σαντιάγο το οποίο επρόκειτο να αρχίσει και που έχει πλέον ακυρωθεί. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε: «Στο πρόσωπο της τραγωδίας όπως αυτής που συνέβη στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλλα την παραμονή αυτής της μεγάλης μέρας, μπορώ μόνο να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου ως Ισπανός και Γαλικιανός.». Ο Ραχόι επισκέφθηκε τον τόπο του ατυχήματος χθες.Πηγές