Ικανοποίηση στην Ευρώπη για πρόταση περί συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με ΗΠΑ

Από Βικινέα

18 Φεβρουαρίου 2013


Ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόρισαν την πρόταση του Προέδρου Ομπάμα για μια διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Πρόκειται για ανακοίνωση που ο αμερικανός Πρόεδρος έκανε στο πλαίσιο του διαγγέλματος του στο Κογκρέσο για την κατάσταση της αμερικανικής συμπολιτείας και σύμφωνα με αναλυτές θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

Οι δύο πλευρές στοχεύουν στην έναρξη επίσημων συνομιλιών για μια ευρεία εμπορική συνεργασία, τον Ιούνιο. Στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, δήλωσε ότι η συμφωνία δυνητικά θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Πρόκειται για σημαντική αλλαγή. Θα σχηματιστεί η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον πλανήτη», δήλωσε ο κ. Μπαρόσο.

Ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπορικά θέματα, Κάρελ Ντε Γκάχτ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και πρόσθεσε ότι αρχικά οι δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στην μείωση των δασμών. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να ευθυγραμμίσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους με άξονες την κοινή ασφάλεια και πρότυπα.

Πάντως στην Ουάσιγκτον έχουν εκφραστεί και αμφιβολίες επί της πρότασης. Την Τετάρτη δύο ανώτερα στελέχη της Επιτροπής της Γερουσίας που ασχολείται με θέματα εμπορίου ζήτησαν απ’ τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα εξασφαλίζει στους αμερικανούς αγρότες πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά και πρόσθεσαν ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να αδυνατίσει τα αμερικανικά ρυθμιστικά πρότυπα και θα πρέπει να διασφαλίζει τα πνευματικά δικαιώματα.
Πηγές