Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η χειρότερη ξηρασία που πλήττει τις ΗΠΑ τα τελευταία 56 χρόνια

Από Βικινέα

19 Ιουλίου 2012

Η χειρότερη ξηρασία από το 1956 πλήττει τις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται επί βδομάδες οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων.

Ο Υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Τόμ Βίλσακ, ενημέρωσε τον Μπαράκ Ομπάμα για την σοβαρότητα του φαινομένου, λέγοντας ότι «το 61% των γεωργικών εκτάσεων της χώρας έχει πληγεί απ' την ξηρασία, με τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας να έχουν υποστεί τις σοβαρότερες καταστροφές». Επίσης ο Αμερικανός Υπουργός Γεωργίας κήρυξε άλλες 39 κομητείες σε 8 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε οι αγρότες στις περιοχές αυτές να μπορέσουν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια απ' τις Ομοσπονδιακές Αρχές.

Οι περισσότερες περιοχές που υποφέρουν από ξηρασία βρίσκονται στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας, αλλά αξιωματούχοι του Υπουργείου Γεωργίας ανέφεραν ότι «όλο και περισσότερες γεωργικές εκτάσεις βορειότερα έχουν αρχίσει να επηρεάζονται από συνθήκες ξηρασίας».

Ο Τομ Βίλσακ δήλωσε ότι «η ξηρασία έχει ήδη οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του καλαμποκιού και της σόγιας κατά 38% τις τελευταίες εβδομάδες, μιας και οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός των δύο αυτών καλλιεργειών». Ο Υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ προειδοποίησε επίσης ότι «ενδεχομένως να αυξηθούν και οι τιμές κρέατος και κτηνοτροφικών προϊόντων σε μερικούς μήνες, γιατί το καλαμπόκι και η σόγια χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές».Πηγές