Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Επιτροπή Αντικατασκοπίας της Γερουσίας των ΗΠΑ μελετά τις επαφές Κούσνερ με Ρωσία

Από Βικινέα

28 Μαρτίου 2017

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως θα απαντήσει σε ερωτήσεις της Επιτροπής Αντικατασκοπίας της Γερουσίας, η οποία μελετά την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και τη συνεργασία της Κυβέρνησης της Ρωσίας με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος, ο Κούσνερ είχε επαφές με Ρώσους διπλωμάτες και αξιωματούχους κατά τη μεταβατική περίοδο.

«Η Επιτροπή Αντικατασκοπίας της Γερουσίας μελετά τη συνεργασία του Ντόναλντ Τραμπ και της Κυβέρνησης της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος. Ο Κούσνερ προσφέρθηκε οικειοθελώς να απαντήσει στα ερωτήματα της επιτροπής, η οποία ήδη ανακρίνει τους στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο Πωλ Μάναφορτ, ο Κάρτερ Πέιτζ και ο Ρότζερ Στόουν. Ο Κούσνερ, όπως επεξηγεί ο Λευκός Οίκος, αποτελούσε συνδετικό κρίκο μεταξύ της Κυβέρνησης Τραμπ και των ξένων κυβερνήσεων κατά τη μεταβατική περίοδο (Δεκέμβριος 2016).

Ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε πως ο Κούσνερ είχε συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσίας, Σεργκέι Κισλιάκ. Με προτροπή του Κισλιάκ, ο Κούσνερ δέχθηκε να συνομιλήσει με εκπροσώπους της ρωσικής τράπεζας VEB, η οποία υπέστη κυρώσεις από την Κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Μάικλ Φλιν, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του μετά από δημοσιεύματα για συζητήσεις περί άρσης των αμερικανικών κυρώσεων. Εκπρόσωπος της ρωσικής τράπεζας επιβεβαίωσε τη συνάντηση, λέγοντας πως «η συνάντηση διεξήχθη στα πλαίσια κύκλου στρατηγικών επαφών με ξένους επιχειρηματίες». Τόνισε πως η συνάντηση έγινε για οικονομικούς λόγους και όχι για πολιτικούς, κάτι που αναφέρει και ο Λευκός Οίκος.
Πηγές