Η Αμερικανική Βουλή αυξάνει το όριο του εθνικού χρέους των ΗΠΑ
2 Αυγούστου 2011
- 28 Δεκεμβρίου 2018: Οι ΗΠΑ ανακαλούν το πρόγραμμα «DACA»
- 28 Δεκεμβρίου 2018: Καταδίκη της Βορείου Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
- 28 Δεκεμβρίου 2018: Ο κυκλώνας Ίρμα πλησιάζει τη Φλόριντα
- 29 Αυγούστου 2017: Εκτόξευση πυραύλου της Βορείου Κορέας πάνω από την Ιαπωνία
- 23 Αυγούστου 2017: Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε συμβιβαστικό νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση του ορίου του εθνικού χρέους των ΗΠΑ και περικοπή των κρατικών δαπανών, μία ημέρα πριν από την προθεσμία που είχε τεθεί για την έναρξη διαδικασίας πτώχευσης. Το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στην Βουλή, αργά την Δευτέρα το βράδυ, ήταν 269 ψήφοι υπέρ έναντι 161 εναντίον.
Το μέτρο επιτρέπει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να δανείζονται χρήματα για την αποπληρωμή των λογαριασμών που οφείλουν, περικόπτοντας παράλληλα τις δαπάνες του κράτους κατά ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Το νομοσχέδιο, αν και υπερψηφίστηκε, εν τούτοις δεν έτυχε μεγάλης και ενθουσιώδους υποστήριξης. Ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές λένε ότι «δεν προβλέπει αρκετές περικοπές» και από την άλλη φιλελεύθερα μέλη της Βουλής διαμαρτύρονται ότι «οι προβλεπόμενες περικοπές είναι πολύ βαθιές χωρίς το νομοσχέδιο να αυξάνει τους φόρους στα εισοδήματα των πλουσίων».
Αλλά σχεδόν όλοι οι νομοθέτες συμφωνούν ότι «το πακέτο που εγκρίθηκε είναι καλύτερο από την προοπτική που υπήρχε πριν από αυτό για χρεοκοπία των ΗΠΑ». Η Γερουσία, που είναι το άλλο νομοθετικό σώμα της χώρας, σχεδιάζει να ψηφίσει επί του συμβιβαστικού νομοσχεδίου την Τρίτη. Οι ηγέτες των δύο κομματικών παρατάξεων στην Γερουσία αναμένουν ότι το μέτρο θα υπερψηφιστεί και κατόπιν θα σταλεί στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για υπογραφή ώστε να λάβει την ισχύ νόμου.
Το πακέτο προέκυψε μετά από συμβιβασμό μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών νομοθετών και του Λευκού Οίκου, που επιτεύχθηκε ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις μεταξύ τους οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από πολλές διχογνωμίες που ώθησαν την Ουάσιγκτον στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λέει ότι «παράλληλα με τις περικοπές των κρατικών δαπανών που προβλέπει, το νέο μέτρο προνοεί και για την δημιουργία μιας δικομματικής ομάδας του Κογκρέσου η οποία θα προβεί σε πρόσθετες περικοπές ύψους 1.5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «η δικομματική αυτή ομάδα θα εξετάσει όλες τις επιλογές που προσφέρονται από την αύξηση των φόρων μέχρι περικοπή κονδυλίων από προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Εάν τα μέλη της δικομματικής ομάδας δεν καταφέρουν να πετύχουν περαιτέρω συμφωνίες μεταξύ τους, τότε θα γίνουν αυτόματες περικοπές δαπανών στο ύψος που έχει ήδη συμφωνηθεί».
Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «η συμβιβαστική αυτή πρόταση καθιστά δυνατό στην χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία και να δώσει μια γερή προκαταβολή έναντι της μείωσης του κρατικού ελλείμματος». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «σε περίπτωση που η Αμερική κινείτο προς στάση πληρωμών, οι συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ θα ήταν καταστροφικές».
Πηγές
[επεξεργασία]