Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Αίγυπτος απήγγειλε επίσημα κατηγορίες σε βάρος Αμερικανών πολιτών

Από Βικινέα

9 Φεβρουαρίου 2012

Η Κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι «η Αίγυπτος απήγγειλε επισήμως κατηγορίες σε Αμερικανούς πολίτες, σε σχέση με έρευνα που διεξάγεται για την παράνομη συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό την χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων».

Η εκπρόσωπος του State Department, Βικτόρια Νούλαντ, ανέφερε ότι «η Αμερικανική Κυβέρνηση έλαβε επίσημο έγγραφο με τις απαγγελλόμενες κατηγορίες από την Αίγυπτο την Τετάρτη. Οι μεταφραστές εργάζονται στο 100 σελίδων κείμενο που είναι γραμμένο στα αραβικά για να διαπιστώσουν ποιοι αμερικανοί κατηγορούνται και για ποιό λόγο».

Οι Αιγύπτιοι είχαν δηλώσει την Δευτέρα ότι «απήγγειλαν κατηγορίες σε 43 αλλοδαπούς και ντόπιους ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων είναι και 19 Αμερικανοί, που εργάζονταν για οργανισμούς προώθησης της δημοκρατίας». Οι Εισαγγελικές Αρχές της Αιγύπτου εισέβαλλαν στα γραφεία μιας από τις οργανώσεις το Δεκέμβριο με την υποψία ότι λειτουργούσε χωρίς άδεια και λάμβανε χρηματοδοτήσεις παρανόμως από πηγές εκτός Αιγύπτου. Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι «οι Αμερικανοί υπήκοοι δεν έκαναν κάτι που δεν ήταν σωστό».

Ο διορισμένος από τον Στρατό Πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Καμάλ αλ Γκανζούρι, ανέφερε την Τετάρτη ότι «η Κυβέρνηση του δεν θα κάνει πίσω στην διεξαγωγή της έρευνας παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι μπορεί να περικοπεί η ετήσια αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ύψους 1.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Αίγυπτος θα εφαρμόσει το νόμο στην δίωξη μη κυβερνητικών οργανώσεων». Τρεις Αμερικανοί Γερουσιαστές προειδοποίησαν την Τρίτη «για καταστροφικές συνέπειες στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Αίγυπτο εάν δεν αποσυρθούν οι κατηγορίες».Πηγές