ΗΠΑ: Προκαταρκτική συμφωνία για τον δημοσιονομικό γκρεμό

Από Βικινέα

1 Ιανουαρίου 2013

Ο Λευκός Οίκος και ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στη Γερουσία δηλώνουν ότι «κατέληξαν σε συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου, μετά από δύο μέρες μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με στόχο να αποφευχθεί ο λεγόμενος «δημοσιονομικός γκρεμός», δηλαδή οι αυτόματες περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων που θα ίσχυαν από 1ης Ιανουαρίου και που σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να ρίξει την αμερικανική οικονομία και πάλι σε ύφεση».

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε στο Καπιτώλιο με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας αργά τη Δευτέρα το βράδυ καθώς άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες για επικείμενη συμφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι «η συμφωνία προβλέπει παράταση για δύο μήνες της προθεσμίας ισχύος των μέτρων του «δημοσιονομικού γκρεμού» και αύξηση των φόρων σε εισοδήματα που ξεπερνούν τις 450.000 δολάρια το χρόνο».

Πάντως, η Γερουσία διέκοψε τις εργασίες της τη Δευτέρα το βράδυ και τα μέλη της Βουλής αναχώρησαν και αυτά από το Καπιτώλιο. Η Βουλή δήλωσε ότι «θα ξανασυνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης».
Πηγές