Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των εμπορικών σχέσεων με την Ρωσία

Από Βικινέα

7 Δεκεμβρίου 2012

Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που ομαλοποιεί τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, αλλά παράλληλα επιβάλλει κυρώσεις σε Ρώσους παραβάτες για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γερουσία ψήφισε τη Πέμπτη την άρση εμπορικών περιορισμών προς τη Ρωσία που ίσχυαν από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Επίσης, το νομοσχέδιο ομαλοποιεί τις εμπορικές σχέσεις με την Μολδαβία. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι «θα υπογράψει το μέτρο που έχει ήδη περάσει και από την Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο μήνα». Πάντως, το μέτρο επιβάλει κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λίγο μετά την ψηφοφορία, ο Μπεν Κάρντιν, που ήταν ένας από τους εισηγητές του μέτρου, δήλωσε ότι «θα βοηθήσει αυτούς που έχουν πέσει θύματα». Επίσης, ο Γερουσιαστής Μακέιν, άλλος ένας από τους εισηγητές του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι «το μέτρο στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στη Μόσχα ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα γίνουν ανεκτές».

Από τη πλευρά της, η Ρωσία προειδοποίησε ότι «το μέτρο θα βλάψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον». Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε το μέτρο χαρακτηρίζοντας το «εχθρικό, προκλητικό και μονομερές».

Το μέτρο ονομάστηκε Νόμος Μαγκνίτσκι, από το όνομα του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ενός Ρώσου δικηγόρου που αγωνίστηκε κατά της διαφθοράς και πέθανε σε ρωσική φυλακή το 2009 όταν αποκάλυψε τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής και διαφθοράς.Πηγές