Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΗΠΑ: Αποσύρθηκε το προτεινόμενο νομοσχέδιο υγειονομικής περίθαλψης

Από Βικινέα

25 Μαρτίου 2017

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε οδηγία στους Ρεπουμπλικανούς να αποσύρουν το προτεινόμενο νομοσχέδιο υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο θα αντικαθιστούσε το Σχέδιο «Obamacare» (που τέθηκε σ' ισχύ το 2010 από τον Μπαράκ Ομπάμα), καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τον Πωλ Ράιαν, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, «μίλησα σήμερα [24/3, 15:00 ώρα ΗΠΑ] με τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος μου ζήτησε να αποσύρω το νομοσχέδιο». Στη Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχουν 193 βουλευτές από το Δημοκρατικό Κόμμα και 237 βουλευτές από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ωστόσο, η αρνητική στάση 30 βουλευτών από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έγειρε τη πλάστιγγα προς όφελος των Δημοκρατικών, οι οποίοι είχαν ταχθεί απόλυτα κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτήρισαν αυτή την κατάληξη ως «βαριά ήττα», καθώς η αλλαγή στο υγειονομικό σύστημα ήταν μια από τις πιο σημαντικές προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος δήλωσε πως «το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν προχώρησαν στη ψήφιση του νομοσχεδίου θα βελτιώσει τελικά τις πιθανότητες να προχωρήσει η μεταρρύθμιση όταν οι Αμερικανοί υποστούν τις συνέπειες που θα έχουν με υψηλότερα κόστη και λιγότερες ασφαλιστικές εταιρείες. Από πλευράς πολιτικής, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να εκραγεί το ισχύον σύστημα. Δηλώνω απογοητευμένος και λίγο έκπληκτος».
Πηγές