Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε ψήφισμα για συνέχεια της συμμετοχής των ΗΠΑ στη Λιβύη

Από Βικινέα

29 Ιουνίου 2011

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε ψήφισμα που δίνει στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα περιορισμένες αρμοδιότητες για να συνεχίσει την συμμετοχή των αμερικανικών δυνάμεων στην επιχείρηση στην Λιβύη.

Το μέτρο, που εγκρίθηκε την Τρίτη με 14 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά, παρατείνει την συμμετοχή των ΗΠΑ στις νατοϊκές επιχειρήσεις για άλλον ένα χρόνο, αλλά δεν επιτρέπει την επέμβαση χερσαίων δυνάμεων στη διαμάχη. Το ψήφισμα, είχε υποβληθεί από τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Τζον Κέρυ και τον Ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν και προβλέπει επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν στην ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Τόσο ο Τζον Κέρυ όσο και ο Τζον Μακέιν τόνισαν ότι «είναι σημαντικό να μην εγκαταλειφθεί η αποστολή και επεσήμαναν ότι ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ αλ Καντάφι βρίσκεται στα πρόθυρα της απομάκρυνσης από την εξουσία».

Ωστόσο το ίδιο ψήφισμα δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα. Αρκετά μέλη του Κογκρέσου τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί είναι εξοργισμένοι με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για το γεγονός ότι δεν ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου πριν εμπλακεί στη διαμάχη στη Λιβύη.Πηγές