Εκτελέστηκε στη Τζόρτζια των ΗΠΑ ο Τρόι Ντέιβις

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

22 Σεπτεμβρίου 2011

Οι αρχές την πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ προχώρησαν στην εκτέλεση του Τρόι Ντέιβις, ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για την δολοφονία ενός αστυνομικού. Η υπόθεση είχε προσελκύσει διεθνή προσοχή και τέθηκε στο επίκεντρο των προσπαθειών να καταργηθεί η θανατική ποινή. Ο Ντέιβις εκτελέστηκε στις 23:08 (06:08, ώρα Ελλάδας) με θανατηφόρο ένεση, σε φυλακή στο Τζάκσον της Τζόρτζια, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο -έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση- απέρριψε την τελευταία έφεση της υπεράσπισης.

Ο θανατοποινίτης έχει φθάσει τέσσερις φορές τα τέσσερα τελευταία χρόνια ένα βήμα πριν από την εκτέλεση, όμως αυτή η φορά, σύμφωνα με τους δικηγόρους υπεράσπισης, η δίκη του τις 20 Σεπτεμβρίου 2011 ήταν η τελευταία του ευκαιρία, όπου και η αίτηση για χάρη του θανατοποινίτη απορρίφθηκε για τέταρτη φορά.

Οι συνήγοροι του Ντέιβις, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την δολοφονία ενός λευκού αστυνομικού το 1989, είχαν καταγγείλει ότι στοιχεία που ανέκυψαν μετά την καταδίκη στην εσχάτη των ποινών αποκάλυψαν πως πολλές από τις πληροφορίες που οδήγησαν στην απόφαση ήταν εσφαλμένες, παραπλανητικές και ανακριβείς, γεγονός που θέτει υπό «θεμελιώδη» αμφισβήτηση «την καταδίκη και την επιβολή της θανατικής ποινής». Επιπλέον, οι επτά από τους εννέα μάρτυρες βάσει των καταθέσεων των οποίων κρίθηκε ένοχος είχαν ανακαλέσει ή αμφισβητήσει όσα είχαν πει.

Έξω από τη φυλακή είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς δεκάδες υποστηρικτές του Ντέιβις είχαν συγκεντρωθεί, ζητώντας να ακυρωθεί η εκτέλεση. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του Ντέιβις σε όλο τον κόσμο είναι ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ', καθώς και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ.

Σύμφωνα με το BBC, μέχρι το τέλος ο Ντέιβις αρνείτο τις κατηγορίες, λέγοντας ότι ουδέποτε είχε στην κατοχή του όπλο. Στον τόπο της δολοφονίας του αστυνομικού Μαρκ ΜακΦέιλ δεν βρέθηκαν ποτέ ούτε το όπλο του εγκλήματος ούτε DNA που να συνδέουν τον Ντέιβις με το περιστατικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να παρέμβει για να σταματήσει την εκτέλεση, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ «επρόκειτο για μια δικαστική υπόθεση η οποία αφορά την πολιτεία της Τζόρτζια και όχι την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». O εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας δήλωσε σήμερα «Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για την εκτέλεση του Αμερικανού Τρόι Ντέιβις στην Πολιτεία της Τζόρτζια και επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στη θανατική ποινή».Πηγές

Bookmark-new.svg