Είκοσι νεκροί από το κύμα καύσωνα στις ΗΠΑ

Από Βικινέα

22 Ιουλίου 2011

Ισχυρό κύμα καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ κινείται ανατολικά, προκαλώντας υψηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 38 βαθμούς Κελσίου, σε μια περιοχή που εκτείνεται από το Σικάγο μέχρι την Ουάσιγκτον.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι «επισταμένες προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα είναι σε ισχύ για το μεγαλύτερο μέρος των κεντρικών και ανατολικών πολιτειών της χώρας».

Αναφορές των μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για «20 νεκρούς από αίτια που σχετίζονται με τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες». Θερμοκρασίες ρεκόρ αναμένονται και σήμερα Παρασκευή για τις ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ, ενώ οι μετεωρολόγοι τονίζουν ότι η ζέστη μπορεί να διατηρηθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Ειδικοί αναφέρουν ότι «ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός προκαλείται από ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως «θόλος ζέστης» και κατά το οποίο ένα σύστημα υψηλών βαρομετρικών πιέσεων προωθεί στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ζεστό αέρα και υπερβολική υγρασία».

Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να πίνουν πολλά υγρά και να μένουν εντός κλιματιζόμενων κτηρίων όπου είναι δυνατόν. Σε ορισμένες περιοχές οι αρχές έχουν δημιουργήσει κλιματιζόμενες αίθουσες για όσους αναζητούν λίγη δροσιά. Σε ορισμένους ζωολογικούς κήπους έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρικοί ανεμιστήρες ενώ δίνετε πάγος στα ζώα για να διατηρείται η θερμοκρασία τους σε χαμηλά επίπεδα.Πηγές