Διεξήχθη η τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2016

Από Βικινέα

6 Αυγούστου 2016

Έλαβε χώρα η τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος). Η τελετή χαρακτηρίστηκε ως λιτή, αλλά με αρκετά μηνύματα ουσίας για τα παγκόσμια προβλήματα. Χαρακτηριστικό της τελετής ήταν η εμφάνιση πράσινων ολυμπιακών κύκλων.

Η τελετή διεξήχθη στο Στάδιο Μαρακανά, το οποίο αποτελείο ορόσημο της αθλητικής κοινότητας της Βραζιλίας. Συμμετείχαν 4.800 άνθρωποι, 8.000 εθελοντές και 11.000 αθλητές. Κύρια μηνύματα της τελετής ήταν η αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου και της κρίσης των προσφύγων. Στην τελετή συμμετείχε μια ομάδα προσφύγων, η οποία παρέλασε πρότελευταια, πριν την οικοδέσποινα Βραζιλία.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε πως «η παρουσία της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων στέλνει μηνύματα ελπίδας στους πρόσφυγες σ' όλο τον κόσμο. Εγκαταλείψατε για πολλούς λόγους τις πατρίδες σας, χωρίς να είναι επιλογή σας. Τώρα, με το μεγάλο ταλέντο σας, συνεισφέρετε πάρα πολύ στην κοινωνία. Σ' αυτό τον [ολυμπιακό] κόσμο ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα».

Την τελετή παρακολούθησαν 28 ηγέτες κρατών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντα, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάτεο Ρέντσι, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζών Κέρι, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν.
Πηγές