Διαρροή πετρελαίου στον ποταμό Γέλοουστοουν

Από Βικινέα

4 Ιουλίου 2011

Η ζημιά που προκλήθηκε τη Παρασκευή σε αγωγό της ExxonMobil, κάτω από τον ποταμό Γέλοουστοουν της Μοντάνα των ΗΠΑ, είχε ως αποτέλεσματα τη διαρροή 1.000 βαρελιών πετρελαίου. Στην επιφάνεια του ποταμού κοντά στο Μπίλνγκς σχηματίστηκε μια πετρελαιοκηλίδα 40 χιλιομέτρων.

Ο πετρελαϊκός όμιλος ανακοίνωσε ότι «η διαρροή πετρελαίου από τον αγωγό διήρκησε για μισή ώρα και μετά συνεργεία του ομίλου είχαν μεταβεί στη περιοχή για να κλείσουν τον αγωγό, ο οποίος είναι απομονωμένος. Λόγω ανησυχίας για εκρήξεις, προτρέψαμε δεκάδες οικογένειες να εκαταλείψουν τη περιοχή γύρω από τις οχθές του ποταμού, αλλά μετά από λίγες ώρες τους επετράπη η επιστροφή στα σπίτια τους».

Το ατύχημα προκλήθηκε βορείως του Εθνικού Πάρκου Γέλοουστοουν, το οποίο εκτείνεται σε 3 πολιτείες και δέχεται επίσκεψη, κατά μέσο όρο, δύο εκατομμυρίων ανθρώπων τον χρόνο. Όπως δηλώνουν τοπικές αρχές, «το πάρκο δεν διατρέχει κίνδυνο από τη πετρελαιοκηλίδα, αλλά ένα τέρας απειλεί τα ψάρια, που βρίσκονται στον ποταμό».

Όπως δηλώνει η ExxonMobil, «Αναγνωρίζουμε πόσο σοβαρό είναι το περιστατικό και προσπαθούμε σκληρά να το αντιμετωπίσουμε. Κύριος μας στόχος είναι η ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων μας και του κοινού. Ο όμιλος δεσμεύεται να διενεργήσει έρευνα γύρω από αυτό το ατύχημα«».Πηγές