Γαλλία: Νίκη των σοσιαλιστών στη γερουσία

Από Βικινέα

26 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Φρανσουά Ολάντ που είναι φαβορί για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Η νίκη της Γαλλικής Αριστεράς στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή για τη Γερουσία, επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, σύμφωνα με αναλυτές χειροτερεύει τη θέση του νυν Προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, της αύξησης της ανεργίας και μίας σειράς πολιτικο-οικονομικών υποθέσεων βρίσκεται ήδη σε δυσχερή θέση.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι «έχει υπόψη την επικράτηση της Αριστεράς στη Γαλλική Άνω Βουλή. Αυτό είναι απλά αποτελέσμα της νίκης των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές. Παραπέμπουμε στο ραντεβού του 2012» με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας να αναφέρει ότι αυτό «θα φέρει προφητική ήττα του Νικολά Σαρκοζί».

Ο Φρανσουά Ολάντ, φαβορί για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι «Πρόκειται για κάτι περισσότερο από αποτυχία, πρόκειται για ένα τραυματισμό της δεξιάς, είναι κατά κάποιον τρόπο προφητικό αυτού που θα συμβεί το 2012.»

Ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, Γενικός Γραμματέας της Κυβερνώσας Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα παραδέχθηκε την εκλογική ήττα της παράταξής του τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι «φαίνεται η ισχυρή προέλαση της Αριστεράς».

Επίσεις ένας υπουργός σχολίασε ότι «Επί της ουσίας, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και πολλά πράγματα αφού ο τελευταίος λόγος ανήκει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση» και παραδέχθηκε ότι «είναι αλήθεια, αυτή η ήττα στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα για το 2012.»

Ο Ζαν-πιερ Μπελ, Πρόεδρος της Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γερουσία δήλωσε ότι «Δεν έχουμε καμία πρόθεση αντίδρασης» και πρόσθεσε «Εννοούμε να δώσουμε στη Γερουσία τον πολιτικό ρόλο που της ανήκει» σε αντίθεση με τον Γερουσιαστή Ζαν-Πιερ Ραφαρέν που προειδοποίησε από την πλευρά του ότι «μία Γερουσία με αριστερή πλειοψηφία θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τις προεδρικές εκλογές, δεν θα διευκόλυνε τους λίγους μήνες που απομένουν».

Τα τελικά αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά σύμφωνα με μία εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η δεξιά διαθέτει 166 έδρες στη Γερουσία και η αριστερά 172.Πηγές