Αποκαλύπτεται ο υπεύθυνος για την διαρροή των εγγράφων της NSA

Από Βικινέα

10 Ιουνίου 2013

Ανακαλύφθηκε ο άνθρωπος ο οποίος διέρρευσε την πληροφορία ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατέγραφε συνομιλίες που πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω τηλεφώνου και κοινωνικών δικτύων, στο πλαίσιο του προγράμματος PRISM.

Πρόκειται για τον 29χρονο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία συμβούλων Booz Allen Hamilton, εταιρεία που συνεργάζεται με την NSA, στις εγκαταστάσεις της NSA στη Χαβάη. Ο ίδιος αποκαλύφθηκε ως πηγή ύστερα από μία σειρά δημοσιεύσεων στην Washington Post και στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. Δήλωσε ότι αποκάλυψε τα έγγραφα αυτά ως απάντηση σε αυτό που περιέγραψε ως συστηματική επιτήρηση αθώων πολιτών. Ο ίδιος έμενε σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ το τελευταίο διάστημα, ενώ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πράξης του. Σε συνέντευξή του στην Washington Post δήλωσε: «Δεν πρόκειται να κρυφτώ. Το να επιτρέπεται στην αμερικανική κυβέρνηση να παρενοχλεί τον λαό της με απειλές για αντίποινα για την αποκάλυψη αδικοπραγιών είναι αντίθετο με το δημόσιο συμφέρον». Όταν ρωτήθηκε για το αν αυτά που έκανε θα αλλάξουν κάτι, ο ίδιος δήλωσε: «Θεωρώ ότι έχουν ήδη αλλάξει κάτι. Όλοι παντού καταλαβαίνουν πλέον πόσο άσχημα έχουν γίνει τα πράγματα - και μιλούν γι'αυτό. Έχουν την δύναμη να αποφασίσουν για τον εαυτό τους σχετικά με το αν προτίθενται να θυσιάσουν την ιδιωτικότητά τους για το κράτος επιτήρησης», ενώ πρόσθεσε ότι «Το μοναδικό μου κίνητρο ήταν να πληροφορήσω το κοινό για το τι γίνεται στο όνομά τους και τι γίνεται εναντίον τους».

Την Κυριακή, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν έχει να σχολιάσει κάτι. Σε μία σύντομη δήλωση, ο Διευθυντής Εθνικών Πληροφοριών Τζέιμς Ρ. Κλάπερ δήλωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει έρευνα για αυτό που αποκάλεσε «απρόσεκτες αποκαλύψεις των μέτρων της κοινωνίας πληροφοριών που χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν τους Αμερικανούς ασφαλείς» ενώ, σε συντέντευξη στο NBC δήλωσε: «Για μένα, αυτό κυριολεκτικά - όχι μεταφορικά - κυριολεκτικά μου στρίβει τα έντερα όταν το βλέπω να γίνεται εξαιτίας του τεράστιου, σοβαρού κινδύνου που προκαλεί στις ικανότητές μας στην διαχείριση των πληροφοριών».

Ο ίδιος αναμένεται να ζητήσει άσυλο «από όποια χώρα πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και αντιτίθεται στην εξαπάτηση της παγκόσμιας ιδιωτικότητας», όπως δήλωσε και ο ίδιος. Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές, ιδίως από τμήμα του πολιτικού κόσμου των ΗΠΑ, για την δίκη και την έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ. Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη Νέα Υόρκη Πίτερ Κινγκ δήλωσε ότι «Αν ο Έντουαρντ Σνόουντεν πράγματι διέρρευσε τα δεδομένα της NSA όπως ισχυρίζεται, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να του ασκήσει δίωξη στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και να ξεκινήσει τις διαδικασίες έκδοσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ενώ πρόσθεσε επίσης ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να παραχωρήσει στον άνθρωπο αυτό άσυλο. Αυτό είναι θέμα που μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικές συνέπειες στις αμερικάνικες πληροφορίες».Πηγές