Αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων επιδιώκει ο Μπαράκ Ομπάμα

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

2 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προσφέρει στους Αμερικανούς ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, την δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια εκμεταλλευόμενοι τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια που ισχύουν αυτή την περίοδο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε την Τετάρτη ότι «η αξία εκατομμύριων κατοικιών μειώθηκε δραματικά κατά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, αφήνοντας πολλούς ιδιοκτήτες με δάνεια πολύ μεγαλύτερα από την αξία των σπιτιών τους και χωρίς δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του δανείου. Η κρίση χτύπησε την καρδιά της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ, δηλαδή την αγορά κατοικίας και αυτό ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι «το σχέδιο δίνει σε υπεύθυνους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι ανέρχονται σε 3.5 εκατομμύρια, την δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια τους και πιθανότατα να γλυτώσουν ένα ποσό περίπου 3.000 δολαρίων ετησίως».

Το σχέδιο θα στοιχίσει από 5 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί από έναν φόρο που θα επιβληθεί στις μεγάλες τράπεζες. Παράλληλα θα πρέπει το σχέδιο να εγκριθεί από το Κογκρέσο, το οποίο όμως έχει απορρίψει άλλες δύο παρόμοιες προτάσεις, σε μια περίοδο που η χώρα είναι αντιμέτωπη με έντονες ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των δαπανών.Πηγές


Bookmark-new.svg