Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναμέτρηση Κριμαίας-Κιέβου για το δημοψήφισμα

Από Βικινέα

9 Μαρτίου 2014

Αξιωματούχοι της χερσονήσου δηλώνουν ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί, παράνομο και αντισυνταγματικό το χαρακτηρίζει η Ουκρανία

Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεκσάντρ Τουρτσίνωφ, υπέγραψε διάταγμα που ακυρώνει το προγραμματισμένο δημοψήφισμα στην Κριμαία, αλλά αξιωματούχοι της χερσονήσου δηλώνουν ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, στις 16 Μαρτίου.

Ο κ. Τουρτσίνωφ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «φάρσα», κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι οργανώνει την ψηφοφορία, τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και το κοινοβούλιο της Ουκρανίας θα προστατέψουν την εδαφική ακεραιότητα και την αυτεξουσιότητα της χώρας και πρόσθεσε ότι η Βουλή της Ουκρανίας θα αρχίσει την διαδικασία διάλυσης της τοπικής Βουλής της Κριμαίας. Επίσης ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, δήλωσε τη Παρασκευή ότι «κανείς στον πολιτισμένο κόσμο» δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Γιάτσενιουκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θέλει να «προειδοποιήσει τους αυτονομιστές» και άλλους «προδότες της Ουκρανίας», όπως τους χαρακτήρισε, ότι οι αποφάσεις τους είναι «παράνομες και αντισυνταγματικές». Επίσης ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα παράνομο.

Από τη πλευρά τους αξιωματούχοι της Κριμαίας ξεκαθάρισαν τη Παρασκευή ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί. «Το Κίεβο δεν θα μπορέσει να εκτροχιάσει το δημοψήφισμα στην Κριμαία» δήλωσε ο Μιχαήλ Μαλίσεφ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογών υπό την αιγίδα της οποίας θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ στη Μόσχα, η Πρόεδρος της Άνω Βουλής δήλωσε ότι οι ρώσοι βουλευτές θα υποστηρίξουν την απόφαση της Κριμαίας, αν αυτή αποφασίσει να προσαρτηστεί στην Ρωσία, ενώ δεκάδες χιλιάδες κόσμος συμμετείχε σε διαδήλωση στη ρωσική πρωτεύουσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις φιλο-ρωσικές αρχές της Κριμαίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρώυτερ αξιωματούχος της Υπηρεσίας Συνοριοφυλάκων της Ουκρανίας φέρεται να δηλώνει ότι η Ρωσία έχει πλέον 30 χιλιάδες στρατιώτες στην Κριμαία, δηλαδή διπλάσιο αριθμό απ’ αυτόν που είχαν δώσει αρχικά οι ουκρανικές αρχές.Πηγές