Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή στην αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ

Από Βικινέα

7 Ιανουαρίου 2012

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε στο Πεντάγωνο το πλαίσιο του νέου σχεδίου άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπει περικοπές δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες είπε ότι γίνονται σε μεταβατική περίοδο ύστερα από δεκαετίες πολέμου.

Μαζί με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκονταν στην παρουσίαση ο Υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα και ο Επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι «η νέα στρατηγική εστιάζεται, μεταξύ άλλων, στην Ασία και την Μέση Ανατολή».

«Όπως έκανα σαφές κατά την επίσκεψη μου στην Αυστραλία», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, «θα ενισχύσουμε την παρουσία μας στον Ειρηνικό Ωκεανό και για αυτό οι περικοπές στις δαπάνες δεν θα γίνουν στις δυνάμεις που υπηρετούν σε αυτή την σημαντική περιοχή». Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν σε κρίσιμες συνεργασίες και συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, το οποίο, απέδειξε για άλλη μια φορά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Λιβύη, ότι είναι μια πολύμορφη δύναμη. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επαγρυπνούν, κυρίως στη Μέση Ανατολή».

Το νέο σχέδιο αποτελεί μεγάλη αλλαγή στην εδώ και δεκαετίες στρατηγική του Πενταγώνου που προέβλεπε ότι ο Αμερικανικός Στρατός θα πρέπει να είναι έτοιμος να συμμετέχει σε δύο χερσαίους πολέμους ταυτόχρονα. Ωστόσο ο Λίον Πανέτα ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την ικανότητα τους να αντιμετωπίζουν πολλαπλούς εχθρούς».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις θα είναι μειωμένες αλλά ολόκληρος ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους υπεροχή». Όπως είπε, «η χώρα κινείται προς τα εμπρός από θέση ισχύος μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και ενώ στοχεύει στη μεταβίβαση της εξουσίας στο Αφγανιστάν».

Ο Λιόν Πανέτα ανέφερε ότι «θα μειωθεί ο αριθμός των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά ο ακριβής αριθμός θα αποκαλυφθεί όταν ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός. Συζητείται η ανάγκη για επανεξέταση των στρατιωτικών συντάξεων και των δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, ωστόσο οι βασικές πρόνοιες παραμένουν».

Το Πεντάγωνο αντιμετωπίζει περικοπές τουλάχιστον 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ωστόσο επιπρόσθετες περικοπές άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να επιβληθούν μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα καθώς το Κογκρέσο και ο Μπαράκ Ομπάμα αναζητούν τρόπους μείωσης των κρατικών δαπανών. Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου για φέτος είναι περίπου 530 δισεκατομμύρια δολάρια.Πηγές