Έντονη κριτική από το Ισραήλ προς τον Γκύντερ Γκρας για ποίημά του

Από Βικινέα

9 Απριλίου 2012

Ο Γκύντερ Γκρας το 2004

Έντονη κριτική δέχτηκε ο Γερμανός νομπελίστας ποιητής Γκύντερ Γκρας από το Ισραήλ για το ποίημά του με τίτλο «Τι πρέπει να ειπωθεί», στο οποίο κατακρίνει την πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ έναντι του Ιράν.

Το ποίημα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στις 4 Απριλίου, καταδικάζει την πώληση όπλων από την Γερμανία προς το Ισραήλ και τονίζει πως δεν πρέπει η τελευταία να εξαπολύσει επίθεση προς το Ιράν. Μάλιστα, στο ποίημά του χαρακτηρίζει το Ισραήλ ως «πηγή ενός αναγνωρίσιμου κινδύνου», ενώ αναφέρει ότι «δεν θα μείνω σιωπηλός επειδή με έχει κουράσει η υποκρισία της Δύσης». Ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών Ελί Γισάι δήλωσε ότι θα απαγορευτεί η είσοδος του Γκρας στο Ισραήλ εξαιτίας της «προσπάθειάς του να υποδαυλίσει το μίσος κατά του ισραηλινού κράτους και του ισραηλινού λαού και έτσι να προωθήσει τις ιδέες που πρέσβευε όταν φορούσε τη στολή των Ες-Ες», ενώ πρόσθεσε ότι «εάν ο Γκίντερ Γκρας θέλει να διαδίδει το στρεβλό του έργο, μπορεί να το κάνει από το Ιράν, όπου τον περιμένει ένα δεκτικό ακροατήριο».

Παράλληλα, δέχτηκε μεγάλη κριτική και στη Γερμανία, καθώς θεωρείται ταμπού κάθε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ενώ κατηγορείται και για αντισημιτισμό. Όπως γράφτηκε στην εφημερίδα Die Welt, «ο Γκρας είναι το αρχέτυπο του μορφωμένου αντισημίτη που έχει καλές προθέσεις απέναντι στους Εβραίους. Τον κατατρύχουν οι τύψεις και η ντροπή και παράλληλα τον ωθεί η επιθυμία του να αποτιμήσει την Ιστορία», ενώ ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ανέφερε, σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild, ότι «το να τοποθετείς στο ίδιο ηθικό επίπεδο το Ισραήλ και το Ιράν δεν είναι πνευματώδες, είναι παράλογο».

Ο Γκύντερ Γκας έλαβε θετικά σχόλια από τον Ιρανό αναπληρωτή υπουργό πολιτισμού και σκηνοθέτη Τζαβάντ Σχαμακντάρι.

Ο Γκύντερ Γκρας κέρδισε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1999, ενώ θεωρείται ο σημαντικότερος εν ζωή Γερμανός συγγραφέας. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι έγινε μέλος των Ες-Ες λίγο καιρό πριν την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος.



Πηγές