Έγγραφα του Wikileaks για το Γκουαντάναμο

Από Βικινέα

26 Απριλίου 2011

Εκατοντάδες έγγραφα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που διέρρευσαν δίνουν νέες λεπτομερείς πληροφορίες για τους περισσότερους από τους 700 κρατούμενους που πέρασαν από τις φυλακές στο Γκουαντάναμο.

Η εφημερίδα New York Times φέρει απόρρητες πληροφορίες να δείχνουν ότι το ένα τρίτο όσων αφέθηκαν ελεύθεροι ή παραδόθηκαν σε τρίτες κυβερνήσεις από το Γκουαντάναμο, είχαν χαρακτηριστεί ως κρατούμενοι «υψηλού ρίσκου».

Τα έγγραφα, που χορηγήθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks και καλύπτουν την περίοδο 2002-2009, δείχνουν επίσης ότι οι περισσότεροι από τους 172 κρατούμενους που βρίσκονται ακόμη στο Γκουαντάναμο θεωρούνται «υψηλού ρίσκου» για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αν αφεθούν ελεύθεροι χωρίς την κατάλληλη παρακολούθηση και προσπάθεια αποκατάστασης τους. Περίπου 600 κρατούμενοι έχουν ήδη αποσυρθεί από το Γκουαντάναμο, ενώ πάνω από 150 κρατούμενοι θεωρήθηκαν αθώοι και αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph.

Η New York Times δηλώνει ότι πήρε τα έγγραφα από τρίτη πηγή που δεν κατονομάζεται.

Οι Αμερικανικές αρχές καταδίκασαν την διαρροή των εγγράφων, λέγοντας ότι «οι εκτιμήσεις για τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο είχαν γραφτεί με βάση πληροφορίες εκείνης της εποχής που ενδεχομένως να μην εκπροσωπούν την άποψη που επικρατεί για τους κρατούμενους τώρα».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, χαρακτήρισε «δυστυχές» το γεγονός ότι η New York Times και άλλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί «αποφάσισαν να δημοσιεύσουν έγγραφα που αποκτήθηκαν παράνομα».Πηγές