Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άρνηση της Κίνας να στηρίξει τις κυρώσεις κατά του Ιράν

Από Βικινέα

11 Ιανουαρίου 2011

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, βρίσκεται στο Πεκίνο για συνομιλίες που έχουν στόχο να πείσουν τους κινέζους αξιωματούχους να στηρίξουν τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράν.

Ο κ. Γκάιτνερ επιδιώκει την συνεργασία της Κίνας όσον αφορά πρόσφατη αμερικανική νομοθεσία που ζητά κυρώσεις κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνεργάζονται με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, η οποία ελέγχει τις οικονομικές δοσοληψίες από τις εξαγωγές πετρελαίου. Η αμερικανική νομοθεσία έχει στόχο να πιέσει την Τεχεράνη να σταματήσει το επίμαχο της πυρηνικό πρόγραμμα.

Η Κίνα, που είναι ο νούμερο ένα αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στις αμερικανικές κυρώσεις, επιμένοντας ότι δεν θα συμβάλλουν στο να πεισθεί το Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του προσπάθειες. Το Πεκίνο διαχωρίζει επίσης τις εμπορικές σχέσεις του με την Τεχεράνη, από θέματα που αφορούν το πυρηνικό της πρόγραμμα, λέγοντας ότι οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου δεν έχουν καμία σχέση με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

Οι προσδοκίες του κ. Γκάιτνερ αναμένεται να συναντήσουν έντονη αντίσταση από το Πεκίνο, όπου οι αρχές επιμένουν ότι οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, περιλαμβανομένης και της απειλής του Ιράν να κλείσει σημαντική πετρελαϊκή δίοδο στον Περσικό Κόλπο, μπορεί να οδηγήσουν σε πόλεμο.
Πηγές[επεξεργασία]