Άνδρες των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων απελευθέρωσαν ομήρους στη Σομαλία

Από Βικινέα

26 Ιανουαρίου 2012

Αξιωματούχοι του Αμερικανικού Στρατού ανέφεραν ότι δύο πολίτες δυτικών χωρών, ένας Αμερικανός και ένας Δανός, είναι ασφαλείς μετά από επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων για την απελευθέρωση τους από Σομαλούς ενόπλους.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Αμερικανίδα Τζέσικα Μπιουκάναν μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Τζιμπουτί, καθώς υποφέρει από ασθένεια για την οποία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Τζέσικα Μπιουκάναν και ο συνεργάτης της Πώλ Θιστέντ, από την Δανία, κρατούνταν από ενόπλους στην κεντρική Σομαλία. Την Τετάρτη το βράδυ, Ειδικές Δυνάμεις του Αμερικανικού Στρατού μετέβησαν με ελικόπτερα βορειοδυτικά του Μογκαντίσου σε στρατόπεδο των απαγωγέων, τους επιτέθηκαν και σκότωσαν τουλάχιστον εννέα ενόπλους. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι «οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων επεδίωκαν την σύλληψη των ενόπλων αλλά δεν τους δόθηκε η ευκαιρία».

Η Τζέσικα Μπιουκάναν και ο Πώλ Θιστέντ υπηρετούσαν σε ανθρωπιστική οργάνωση από τη Δανία που βοηθά στην αποναρκοθέτηση περιοχών σε ζώνες πολέμου στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Είχαν πέσει θύματα απαγωγέων τον Οκτώβριο στην πόλη Γκαλκάγιο της κεντρικής Σομαλίας.

Μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσης των ομήρων ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευτούν κάθε δυνατότητα να προστατέψουν την ασφάλεια των πολιτών τους και να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης οποιονδήποτε προσπαθήσει να τους βλάψει».

Σε τηλεοπτικό πρόγραμμα το πρωί της Τετάρτης, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επαίνεσε τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων που έφεραν σε πέρας την αποστολή. Όπως είπε, «ο χρόνος πραγματοποίησης της επιχειρήσης αποφασίστηκε εν μέρει από την κατάσταση της υγείας των ομήρων».Πηγές