Η Ρωσία δεν θα προσφέρει πολιτικό καταφύγιο στον Μουαμάρ αλ Καντάφι
28 Μαΐου 2011
- 6 Ιουνίου 2017: Διπλωματική κρίση στον Αραβικό Κόλπο
- 5 Νοεμβρίου 2012: Νέα βομβιστική επίθεση στη Βεγγάζη
- 25 Σεπτεμβρίου 2012: Ο Στρατός της Λιβύης άρχισε να διαλύει ομάδες παραστρατιωτικών
- 9 Ιουλίου 2012: Συγχαρητήρια του Μπαράκ Ομπάμα στη Λιβύη για τις πρώτες ελεύθερες βουλευτικές εκλογές
- 27 Ιουνίου 2012: Επίθεση αγνώστων στον πρόξενο της Τυνησίας στη Λιβύη
Μετά από συνομιλίες των ηγέτων του G8 στη Γαλλία, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέτεφ δήλωσε ότι ο ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ αλ Καντάφι, δεν θα βρεί πολιτικό καταφύγιο στη Ρωσία.
«Εγώ δεν θεωρώ ότι η απομάκρυνση του Καντάφι θα αλλάξει πολλά, αλλά αν γίνει, θα είναι χρήσιμο για τη Λιβύη, και θα το συζητήσουμε... Τι πρέπει να γίνει; Ο κόσμος δεν τον θεωρεί [τον Καντάφι] πια ηγέτη της Λιβύης. Πρέπει να συζητήσουμε, ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για την απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία. Παρόλο αυτά, πιστεύω ότι μερικές χώρες θα προσφέρουν πολιτικό καταφύγιο στον Καντάφι, αλλά η Ρωσία δεν θα είναι μια από αυτές. Ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, Ρώσος απεσταλμένος, θα σταλθεί στη πρωτεύουσα των αντικαθεστωτικών (Βεγγάζη), καθώς η κατάσταση στη Τρίπολη παραμένει δύσκολη», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Η Ρωσία έχει εμπειρία σε τέτοια θέματα και υπενθυμίζω την κατάσταση που επικρατούσε στο βόρειο και στο νότιο Σουδάν, όπου είχαμε καλά αποτελέσματα, χάρη στη βοήθεια των ΗΠΑ». Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «υποστήριζουμε τον ρόλο της Ρωσίας ως μεσολαβητή στη σύγκρουση και πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του εταίρου μας».
Πηγές
[επεξεργασία]- "Медведев: Россия не предоставит Каддафи убежище". DELFI, 28 Μαΐου 2011 (Ρωσικά)
- Наталья Костенко "Россия поможет G8 с честью выйти из конфликта в Ливии". Ведомости, 27 May 2011