Χαοτική η εναρκτήρια συνεδρίαση της δίκης δυτικών ακτιβιστών στην Αίγυπτο

Από Βικινέα

27 Φεβρουαρίου 2012

H δίκη των 16 Αμερικανών και άλλων 27 εργαζόμενων σε ξένες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ξεκίνησε στην Αίγυπτο, σε μια υπόθεση που απειλεί τις σχέσεις του Καΐρου με την Ουάσιγκτον, αλλά και την ετήσια στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο που ανέρχεται σε 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο δικαστής Μαχμούντ Μοχάμεντ Σούκρι προήδρευσε σε ένα χαοτικό ξεκίνημα της δίκης την Κυριακή, πριν αναβάλλει τελικά την εκδίκαση της υπόθεσης των φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών για τις 26 Απριλίου. Δημοσιογράφοι τηλεοπτικών δικτύων περικύκλωσαν τον δικαστή και ζητούσαν επίμονα να σχολιάσει την απόφαση του, αναγκάζοντας αξιωματούχο του Υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου να απειλήσει ότι «θα διώξει τους δημοσιογράφους από το δικαστικό μέγαρο».

Οι 13 Αιγύπτιοι κατηγορούμενοι που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την επόμενη ακρόαση. Στους κατηγορούμενους έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα ενώ ορισμένοι από τους Αμερικανούς υπηκόους που κατηγορούνται στην υπόθεση αυτή έχουν βρει καταφύγιο στην αμερικανική πρεσβεία. Από τους υπόλοιπους όσοι πρόλαβαν εγκατέλειψαν την χώρα πριν την επιβολή της απαγόρευσης.

Οι 43 συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων είναι και ο γιος του Υπουργού Μεταφορών των ΗΠΑ, Ρέι Λαχούντ, κατηγορούνται ότι «λάμβαναν παρανόμως χρηματικά ποσά από το εξωτερικό, είχαν πολιτική δράση που δεν σχετίζονταν με το κοινωνικό τους έργο και δεν είχαν λάβει τις σχετικές άδειες για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούσαν». Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι «προσπαθούσαν αρκετό καιρό να εγγραφούν στους αιγυπτιακούς καταλόγους, ώστε να τους χορηγηθούν οι σχετικές άδειες».

Μιλώντας από το Μαρόκο την Κυριακή, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν τις τελευταίες εξελίξεις». Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι «πραγματοποιούνται έντονες διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την επίλυση του προβλήματος».
Πηγές