Τραγωδία σε συγκρούσεις μεταξύ οπαδών στο Πορτ Σάιντ

Από Βικινέα

2 Φεβρουαρίου 2012

Τα πολύνεκρα επεισόδια στο Στάδιο Πορτ Σάιντ (Stad Būr Sa'īd), της ομώνυμης πόλης της Αιγύπτου, που έλαβαν χώρα την 1η Φεβρουαρίου 2012, ανάμεσα στους οπαδούς των ομάδων της Αλ-Μασρί και της Αλ-Αχλί άφησαν πίσω 74 νεκρούς και χίλιους τραυματίες. Τα επεισόδια συνέβησαν μετά το τέλος του αγώνα των δύο ομάδων, όπου νικήτρια αναδείχθηκε με σκορ 3-1 η γηπεδούχος ομάδα της Αλ-Μασρί. Πρόκειται για τη χειρότερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην ιστορία της Αιγύπτου.

Η Αλ-Αχλί η Αλ-Μασρί αποτελούν δύο από τις πιο δημοφιλείς ομάδες της χώρας. Μεταξύ των δύο ομάδων υπάρχει αντιπαλότητα, με τους οπαδούς τους να έρχονται στο παρελθόν σε κόντρες μεταξύ τους, όχι όμως σε τέτοια έκταση όπως στα γεγονότα αυτά. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα επεισόδια φαίνεται να έχουν επηρεαστεί και από την πολιτική κατάσταση της χώρας.

Με το πέρας του αγώνα, οπαδοί της γηπεδούχου Αλ-Μασρί, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν τη νίκη της ομάδας τους. Οι οπαδοί αρχικά επιτέθηκαν εναντίων των ποδοσφαιριστών της αντιπάλου, αποκλείοντας τους εντός των αποδυτηρίων. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν, με τους οπαδούς της Αλ-Μασρί να ορμούν εναντίων των οπαδών της Αλ-Αχλί, με τους οποίους και συγκρούστηκαν. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να ελέγξει την κατάσταση, ενώ ένας από τους νεκρούς και κάποιοι από τους τραυματίες ήταν αστυνομικοί που προσπάθησαν να ελέγξουν την κατάσταση. Βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν πως οι οπαδοί ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια, πέτρες και ρόπαλα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, ο θάνατος αρκετών από τα θύματα οφειλόταν σε θανάσιμα χτυπήματα με μαχαίρι και χτυπήματα στο κεφάλι. Υπήρχαν επίσης νεκροί που είχαν συντριβεί πέφτοντας από μεγάλο ύψος και άτομα που ποδοπατήθηκαν σε καταστάσεις συνωστισμού.

Το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου σε απάντηση στα γεγονότα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ώστε να βρεθεί κατάλληλος τρόπος για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε μέσω εκπροσώπων της πως τα γεγονότα του Πορτ Σάιντ ήταν σχεδιασμένα από οπαδούς του πρώην ηγέτη της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.[1] Ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου, αρχιστράτηγος Μοχάμεντ Χουσείν Ταντάουι, ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση των γεγονότων, χωρίς ωστόσο, να παράσχει περισσότερες πληροφορίες.[2]

Ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, σοκαρισμένος από το γεγονός εξέφρασε με δηλώσεις του τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας πως επρόκειτο για μια «...μια μαύρη μέρα για το ποδόσφαιρο...»

Μετά τα επεισόδια συνελήφθησαν 47 άτομα.[2]

Παραπομπές



Πηγές

Wikipedia
Wikipedia
Η Βικιπαίδεια έχει περισσότερα για το θέμα αυτό: