Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ξεκάθαρο βήμα ενάντια στην δημοκρατία και την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα

Από Βικινέα

10 Δεκεμβρίου 2014

Την βαθύτατη ανησυχία του σχετικά με το ξαφνικό κλείσιμο της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, εκφράζει με ανακοίνωση του ο Οργανισμός για την Ελευθερία του Τύπου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, γνωστός ως SEEMO/IPI.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η ξαφνική διακοπή λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Ελλάδα απειλεί το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση σε μια περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας».

Η ανακοίνωση του SEEMO, ο οποίος είναι παράρτημα του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την απόλυση 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014 και τονίζει ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο τομέα.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, Άνθονι Μιλς, αφού τονίζει την έντονη ανησυχία που προκαλεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει την λειτουργία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης επισημαίνει ότι «Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής είναι το ελληνικό κοινό να στερείται μια σημαντική πηγή πληροφόρησης, σε μια περίοδο κρίσης για τη χώρα. Προτρέπουμε την ελληνική κυβέρνηση» προσθέτει ο κ. Μιλς «να αντιστρέψει την απόφαση της και να εξετάσει προτάσεις μείωσης κόστους σε αντιπαράθεση με την ολοκληρωτική διακοπή λειτουργίας της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης».

Ο Γενικός Γραμματέας του SEEMO, Όλιβερ Βούγιοβιτς, σε δήλωση του αναφέρει ότι «Προτρέπουμε τον έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να αντιστρέψει την απόφαση που ελήφθη. Η απόφαση αυτή είναι ξεκάθαρο βήμα ενάντια στην δημοκρατία και την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση» επισημαίνει ο κ. Βούγιοβιτς, «αντί να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ, αντί να δώσει την δυνατότητα στην διοίκηση της επιχείρησης να αναπτύξει στρατηγικές μείωσης του κόστους και του αριθμού των εργαζομένων, αποφάσισε το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με αποτέλεσμα να σιγήσει μια από τις σημαντικότερες φωνές ενημέρωσης στην Ελλάδα».

Στην ανακοίνωση του SEEMO, τονίζεται επίσης ότι η ΕΡΤ λειτουργεί από το 1938 και υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης (EBU), που ξεκίνησε την λειτουργία της το 1950.


Πηγές