Το Ιράν παραδέχτηκε ανάμειξη του στη Συρία

Από Βικινέα

17 Σεπτεμβρίου 2012

Το Ιράν λέει ότι «σύμβουλοι από τα επίλεκτα σώματα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς παρέχουν μη στρατιωτική βοήθεια στη Συρία» και ότι «η Τεχεράνη ίσως αναλάβει και στρατιωτική δράση σε περίπτωση κατά την οποία ο στενότερος σύμμαχός της δεχθεί επίθεση από εξωτερικές δυνάμεις».

Την δήλωση έκανε ο Διοικητής της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, Μοχάμεντ Αλ Τζαφάρι, την Κυριακή. Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν παραδέχεται ότι διατηρεί στρατιωτική παρουσία στη Συρία, όπου η 18μηνη εμφύλια σύγκρουση στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ιρανικά ΜΜΕ φέρουν τον Μοχάμεντ αλ Τζαφάρι να δηλώνει ότι «μέλη της ομάδας Κούντς βρίσκονται στην Συρία», αλλά δεν ανέφερε τον ακριβή αριθμό τους. Είπε, όμως, ότι «βοηθούν τους Σύριους στον τομέα των πληροφοριών» και ότι «τους παρέχουν συμβουλές».

Η ομάδα Κούντς είναι το σκέλος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς που έχει δημιουργηθεί για την προώθηση της ιρανικής ιδεολογίας στο εξωτερικό. Έχει επίσης κατηγορηθεί για τον σχεδιασμό επιθέσεων εντός του Ιράκ, στην περίοδο μετά την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία.

Παράγοντες των ΗΠΑ κατήγγειλαν αυτόν τον μήνα ότι «το Ιράκ εξυπηρετούσε την διέλευση όπλων προς τη Συρία, επιτρέποντας την χρήση του εναέριου χώρου του σε ιρανικά αεροπλάνα». Η Βαγδάτη διέψευσε τη δήλωση των ΗΠΑ.Πηγές