Το Ιράν αναπτύσσει το βαλλιστικό πρόγραμμά του

Από Βικινέα

14 Αυγούστου 2017

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Ιράν επιδεινώνονται, καθώς το Κοινοβούλιο του Ιράν αποφάσισε τη λήψη μέτρων, ως απάντηση για τις κυρώσεις που επεβλήθησαν κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα και αφορούσαν το πυραυλικό πρόγραμμά της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κοινοβούλιο του Ιράν αποφάσισε την ενίσχυση του βαλλιστικού προγράμματος του.

Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο του Ιράν ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (240 από τους 244 βουλευτές) υπέρ της χορήγησης 260 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του πυραυλικού προγράμματος και άλλων 260 εκατομμυρίων δολαρίων στη Δύναμη Κοντς, κλάδο των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος ασχολείται με επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί, δήλωσε πως «οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν πως αυτή είναι μονάχα η πρώτη μας ενέργεια που λαμβάνεται για ν' αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές και τυχοδιωκτικές πολιτικές τους».

Στα τέλη Ιουλίου, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βορείου Κορέας. Στο κομμάτι του Ιράν, οι ΗΠΑ δηλώνουν πως η χώρα παραβιάζει τις συμφωνίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες βασίζονταν στις πυρηνικές συμφωνίες της Τεχεράνης με παγκόσμιες δυνάμεις το 2015 - το Ιράν αρνείται αυτές τις κατηγορίες.
Πηγές