Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το Ιράν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια

Από Βικινέα

1 Σεπτεμβρίου 2012

O ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολαχ Αλί Χαμενεΐ, λέει ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων αλλά και δεν θα παρατηθεί του δικαιώματος της να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Αλί Χαμενεΐ μίλησε στο συνέδριο του Κινήματος των Αδεσμεύτων χωρών στην Τεχεράνη την Πέμπτη, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Η.Ε. εξέφρασε νέες ανησυχίες για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η ΔΥΑΕ δήλωσε ότι το Ιράν έχει υπερδιπλασιάσει την δυνατότητα παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου σε ασφαλές υπόγειο συγκρότημα γνωστό ως Φόρντο.

Επίσης έκθεσή της κάνει λόγο για «εκτενείς δραστηριότητες», σε σχέση με καταγγελλόμενες προσπάθειες απόκρυψης αποδεικτικών στοιχείων, στο στρατιωτικό συγκρότημα Παντσίν και τονίζει ότι τέτοιες δραστηριότητες θα παρεμπόδιζαν την προσπάθεια της διεθνούς υπηρεσίας να διερευνήσει τους στόχους του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι είπε ότι εξακολουθεί να υφίσταται ευκαιρία για την διευθέτηση του θέματος αλλά προειδοποίησε ότι η ευκαιρία αυτή δεν θα υπάρχει για πάντα.Πηγές