Το Β' Εξάμηνο του 2013 θα αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν

Από Βικινέα

2 Φεβρουαρίου 2012

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να τερματίσουν νωρίτερα τις μάχιμες επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν».

Η ενέργεια αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και στην συνέχεια μέχρι το 2014 οι συμμαχικές δυνάμεις θα εστιάσουν την προσοχή τους στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων και στην παροχή συμβουλών.

Ο Λιόν Πανέτα έκανε το παραπάνω σχόλιο την Τετάρτη κατά την επιβίβαση του σε αεροσκάφος καθοδόν προς συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Όπως είπε σε δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του, «από τα μέσα μέχρι τα τέλη του 2013 θα έχουμε την δυνατότητα να προβούμε σε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, έτσι ώστε οι μάχιμες δυνάμεις να αποκτήσουν ρόλο εκπαιδευτικό, συμβουλευτικό και υποβοηθητικό».

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε το 2013 κρίσιμης σημασίας έτος για την τελική μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις. Όπως ανέφερε, «δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για αριθμό δυνάμεων που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν όταν τερματισθούν οι μάχιμες επιχειρήσεις».

Οι Υπουργοί Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και το μέλλον του Αφγανιστάν. Η σύνοδος των Υπουργών Άμυνας πραγματοποιείται λίγο μετά την ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί «ότι επιθυμεί το τέλος των μάχιμων επιχειρήσεων μέσα στο 2013, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχε προγραμματισθεί».Πηγές