Το ΝΑΤΟ αμφισβητεί ισχυρισμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ξενους στρατιώτες
26 Φεβρουαρίου 2013
- 17 Φεβρουαρίου 2025: Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
- 17 Φεβρουαρίου 2025: Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε άμεση διερεύνηση του επεισοδίου στο Αφγανιστάν
- 17 Φεβρουαρίου 2025: Αφγανιστάν: Αστυνομικός εκτέλεσε πέντε συνάδερφους του
- 17 Φεβρουαρίου 2025: Η πλειοψηφία των αμερικανών θέλει απόσυρση από Αφγανιστάν
- 17 Φεβρουαρίου 2025: Επίθεση αυτοκτονίας σε αμερικάνικη βάση στο Αφγανιστάν
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν λένε ότι «δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει στοιχεία που να στηρίζουν τις καταγγελίες των Αφγανών για ανάρμοστη συμπεριφορά των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην επαρχία Βαρντάκ».
Ο Γερμανός ταξίαρχος Γκούντερ Κατζ δήλωσε την Δευτέρα ότι «η Διεθνής Δύναμη Ασφάλειας θα συνεργαστεί με την Κυβέρνηση του Αφγανιστάν όσον αφορά θέματα που ήγειραν οι Αφγανοί, αλλά δεν μπορεί να σχολιάσει τις καταγγελίες ότι Αφγανοί που εργάζονται για τις Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις βασάνισαν και σκότωσαν αμάχους».
Σε μία ανευ προηγούμενου κίνηση την Κυριακή, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, διέταξε την αποχώρηση «όλων των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, μέσα σε 2 εβδομάδες, από την επαρχία Βαρντάκ, μετά από καταγγελίες ότι οι δυνάμεις αυτές ή οι Αφγανοί σύμμαχοί τους μπορεί να παραβίασαν τα δικαιώματα αμάχων».
Από το Λονδίνο, όπου βρισκόταν την Δεύτερα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζών Κέρι, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ παίρνουν στα σοβαρά καταγγελίες για βασανιστήρια και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Δύναμη Ασφάλειας διερευνά το θέμα, ενώ οι ΗΠΑ ακούν προσεκτικά τις ανησυχίες του Χαμίντ Καρζάι».
Πηγές