Τερματίστηκε η 3ήμερη κατάληψη της 7ης ΥΠΕ από Λασιθιώτες στο Ηράκλειο

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

23 Φεβρουαρίου 2013

Το κτήριο της 7ης ΥΠΕ στο Ηράκλειο λίγα λεπτά μετά την κατάληψη από Λασιθιώτες, στις 20 Φεβρουαρίου 2013. Η κατάληψη τερματίστηκε τη νύχτα της 22ας Φεβρουαρίου.

Τερματίστηκε αργά χθες τη νύχτα και έπειτα από 3 ημέρες η κατάληψη της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στο Ηράκλειο από πολίτες και φορείς από το νομό Λασιθίου, μετά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις από τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ, Αντώνη Γρηγοράκη ότι τα νοσοκομεία της Σητείας και της Ιεράπετρας θα παραμείνουν με δικό τους Διοικητή, τη δέσμευση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργου Δεικτάκη για τις υπηρεσίες, καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο νέος γύρος των κινητοποιήσεων ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου, με το πανλασιθιώτικο συλλαλητήριο στο Σεληνάρι Λασιθίου, σε μία περιοχή με έναν ανολοκλήρωτο και επικίνδυνο για τα οχήματα οδικό άξονα, με συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων (γιατρών, εργαζομένων σε υπηρεσίες, εκπαιδευτικών, αγροτών, εμπόρων, βιοτεχνών, φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών κλπ.) από όλο το νομό. Οι Λασιθιώτες ξεκίνησαν από την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία (όπου είχαν προσυγκεντρωθεί στις πλατείες) με ναυλωμένα λεωφορεία και ΙΧ και συναντήθηκαν κρατώντας πανό και μαύρες σημαίες στο Σεληνάρι. Κύριο σύνθημά τους ήταν το "Φτάνει πια", εκφράζοντας τη δυσαρέκειά τους για την πρωτοφανή υποβάθμιση των υπηρεσιών στο μέρος αυτό της Ελλάδας. Ο δρόμος έκλεινε συμβολικά κάθε ένα τέταρτο της ώρας από τους διαδηλωτές και οι τελευταίοι διένειμαν ροζ διαβατήρια στους διερχόμενους οδηγούς και πολίτες, για να καταδείξουν το πού έχει φτάσει η κατάσταση λόγω της αποψίλωσης των υπηρεσιών στο Νομό. Πολίτες κάθε ηλικίας, ακόμα και μικρά παιδιά, έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις πολιτικές του Μνημονίου και της Τρόικας. Τις κινητοποιήσεις στο Σεληνάρι στήριξαν, εκτός από πλήθος συλλόγων, ιδιωτών, πολιτών και φορέων, και οι Δήμαρχοι όλου του Λασιθίου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κωστής Δερμιτζάκης και ο Νεκτάριος.

Διαδηλωτές από ολόκληρο το νομό Λασιθίου διαδηλώνουν για την υγεία και την παιδεία στις 20 Φεβρουαρίου 2013.
Το ψεύτικο (δίγλωσσο) διαβατήριο για το νομό Λασιθίου που μοιράστηκε στους διερχομένους κατά το συλλαλητήριο στο Σεληνάρι στις 20 Φεβρουαρίου 2013.Το διαβατήριο έχει την ένδειξη Δημοκρατία του Λασιθιστάν και γράφει:"Καλωσήρθατε στους διαβόλου τη μάνα!"

Μετά το Σεληνάρι η πορεία κατέληξε στο Ηράκλειο, έξω από το κτήριο της Περιφέρειας και έπειτα στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ, τα οποία κατελήφθησαν από το πλήθος των διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές συναντήθκαν με το Διοικητή κ. Γρηγοράκη και του ζήτησαν να επικοινωνήσει με τον υπουργό Υγείας. Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργος Δεικτάκης, αρνήθηκε να δει τους εκπροσωπους της Επιτροπής Αγώνα για τα νοσοκομεία του Λασιθίου στο κτήριο, ζητώντας τους να μεταβούν εκείνοι στην Περιφέρεια. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές διανυκτέρευσαν στο κτήριο της ΔΥΠΕ, ενώ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις απουσίες των Δημάρχων Ιεράπετρας και Σητείας από τη συνάντηση με τους επικεφαλής της 7ης ΥΠΕ μέσα στο κτήριο (ήταν μόνο από πλευράς Δημάρχων ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, κ. Κουνενάκης).

Στις 21 Φεβρουαρίου οι Λασιθιώτες πραγματοποίησαν παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Ηράκλειο, όπου μετέβη κλιμάκιο των διαδηλωτών που παρέμεναν στην ΥΠΕ. Το συμβούλιο έκανε δεκτό το ψήφισμα των φοιτητών που ζητούσε τη διατήρηση των ΤΕΙ στο νομό (θα κλείσουν με βάση το "Σχέδιο Αθηνά").

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική αλλά ισχυρή στη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο Ηράκλειο.

Με βάση το νέο Μνημόνιο, που υπογράφηκε πρόσφατα από την ελληνική κυβέρνηση, θα γίνουν επιπλέον περικοπές στο χώρο της υγείας, ενώ σταδιακά κλείνουν και πολλά νοσοκομεία. Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών, καταργήθηκε ως νομικός φορέας το Νοσοκομείο Ιεράπετρας από 1η Ιανουαρίου 2013. Η περιοχή του Λασιθίου χαρακτηρίζεται από κακό οδικό δίκτυο, κάτι που συνεπάγεται δυσχέρεια στην πρόσβαση για άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, τα οποία επίσης κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι κινητοποιήσεις για την υγεία αλλά και την αποψίλωση των υπηρεσιών στο νομό Λασιθίου, ξεκινώντας από την Ιεράπετρα, με πρώτο το συλλαλητήριο που έγινε εκεί το φθινόπωρο του 2010, το συλλαλητήριο και την πορεία στο κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο τον Ιανουάριο του 2011, το συλλαλητήριο στην Ιεράπετρα και τη συνακόλουθη συμβολική κατάληψη του εκεί Δημαρχείου, η οποία διήρκεσε 16 ημέρες το Μάιο-Ιούνιο 2011, το συλλαλητήριο και την πορεία στο Ηράκλειο στις 29 Φεβρουαρίου 2012, το συλλαλητήριο με κεριά και δάδες στις 8 Φεβρουαρίου 2013 και το μεγαλύτερο συλλαλητήριο μέσα στην πόλη της Ιεράπετρας στις 12 Φεβρουαρίου 2013. Η κινητοποίηση που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου στο Σεληνάρι, ημέρα που συνέπεσε με τη γενική απεργία στην Ελλάδα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής των Μνημονίων, συνένωσε ολόκληρο το νομό Λασιθίου, καθώς προβλήματα με τα νοσοκομεία και την υποβάθμιση των υπηρεσιών αντιμετωπίζουν και άλλες πόλεις, όπως ο Άγιος Νικόλαος, η Νεάπολη, η Σητεία και το Οροπέδιο.Πηγές

Bookmark-new.svg