Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν τη Τρίπολη

Από Βικινέα

24 Μαΐου 2011

Σήμερα το πρωί, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τη πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους στη Τρίπολη, αυτό αποτελέσε ένα από τα πιο δυνατά χτυπήματα κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ αλ Καντάφι.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης μίλησε για τα θύματα του άμαχου πληθυσμού. Μετά δόθηκαν επίσημες πληροφορίες, σύμφωνα με την οποία τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλες δεκάδες τραυματίστηκαν. Η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία αποφάσισαν να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιουπέ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε για προστασία των κατοίκων της Λιβύης και ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

Για τη διεξαγωγή της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη χρησιμοποίουνται 200 αεροσκάφη, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν ακόμα για τον κύριο στόχο της επιχείρησης - τη διάλυση των δυνάμεων του Μουαμάρ αλ Καντάφι. Στη Βεγγάζη βρίσκεται Αμερικανός διπλωμάτης για τριήμερη επίσκεψη, η οποία δείχνει την υποστήριξη των ΗΠΑ για το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (ΕΜΣ).

Ο Τζέφφρι Φέλτμαν αποτελεί τον ανώτατο εκπρόσωπο των ΗΠΑ στη Λιβύη, καθώς βρίσκεται εκεί από την αρχή των διαδηλώσεων τον Φεβρουάριο. Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ αναφέρεται, ότι το ΕΜΣ αποτελεί μεσολαβητή του λαού της Λιβύης. Την Κυριακή, η Κέθριν Έστον άνοιξε πρεσβεία της Ευρωπαϊκή Ένωσης στη Βεγγάζη.Πηγές