Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχολείο της Βικιπαίδειας στην Αθήνα

Από Βικινέα

5 Οκτωβρίου 2014

Το Σχολείο της Βικιπαίδειας στην Αθήνα, είναι ένας νέος θεσμός που υλοποιείται σε συνέχεια προηγούμενων μαθημάτων που έχουν γίνει από Βικιπαιδιστές, είτε σε σχολικό περιβάλλον, είτε ως μέρος συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 20 Οκτωβρίου στην Καισαριανή Αττικής και θα είναι δωρεάν, θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα από έμπειρους συντάκτες της Βικιπαίδειας και σκοπό θα έχουν την εκμάθηση δεξιοτήτων στο γραπτό λόγο (απλότητα, δομή, ουδέτερο ύφος, αντικειμενικότητα, κριτική σκέψη) και θα βοηθούν τους επίδοξους συντάκτες της Βικιπαίδειας, μαθαίνοντάς τους κανόνες συγγραφής στη Βικιπαίδεια.

Ο κ. Κεφαλάς, οργανωτής του Σχολείου της Βικιπαίδειας, έδωσε στα Βικινέα απαντήσεις σε ερωτήματα:


Βικινέα: κε Κεφαλά, Πότε αρχίσατε να σκέφτεστε τη δημιουργία του Σχολείου της Βικιπαίδειας;

κος Κεφαλάς: Είναι πάνω από δύο χρόνια που η ιδέα ενός σχολείου για τη Βικιπαίδεια είναι μια συνειδητή απόφαση. Κατέληξα σε αυτό μετά από παρουσιάσεις και εργαστήρια που δεν είχαν φανερό θετικό αποτέλεσμα στην αύξηση των ενεργών συντακτών της εγκυκλοπαίδειας, και εκτιμώ πως αυτό συνέβη λόγω της σποραδικότητας αυτών των δράσεων προώθησης. Ο νέος συντάκτης χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση, αλλιώς αποθαρρύνεται. Κι αν δεν μπορεί να έχει επαφή με το μέντορά του κάποιες φορές την εβδομάδα, η Βικιπαίδεια μπορεί να του φανεί από δύσκολη ως εχθρική. Αυτό το είδαμε πολύ καλά στα εργαστήρια που έγιναν τότε. Έτσι λοιπόν προέκυψε το Σχολείο Βικιπαίδειας ως ιδέα. Θέλαμε να είμαστε εκεί, δίπλα στον νέο συντάκτη, ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή του.


Βικινέα: Που θα γίνει το Σχολείο της Βικιπαίδειας;

κος Κεφαλάς: Το Σχολείο της Βικιπαίδειας είναι ένα φιλοξενούμενο σχολείο. Στεγάζεται σε αίθουσες υπολογιστών, σε φυσικά σχολεία και εκπαιδευτήρια. Αυτή τη στιγμή το σχολείο για τους ενήλικες έχει αγκαλιαστεί από τον Δήμο Καισαριανής και λειτουργεί εκεί ως πρότυπο, και κάνουμε ότι μπορούμε για να λειτουργήσει και σε άλλες περιοχές. Πολύ σημαντικό είναι όμως πως έχουν υπάρξει τακτικά μαθήματα διδασκαλίας της Βικιπαίδειας στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών τους. Το Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου και το 24ο Γυμνάσιο Αθηνών είναι τέτοια παραδείγματα, και κοντά τους φέτος θα προστεθεί το 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής.


Βικινέα: Πως υποδέχθηκαν την ιδέα σας οι οργανωτές (Δήμος, Σχολεία κλπ);

κος Κεφαλάς: Είδαμε με μεγάλη χαρά πως η προσπάθειά μας αγκαλιάστηκε. Ο Δήμος Καισαριανής μας στήριξε και μας στηρίζει για το σχολείο των ενηλίκων και το 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής εισάγει το Σχολείο Βικιπαίδειας ως πολιτιστική δράση για τους μαθητές του, ενώ το 24ο Γυμνάσιο Αθηνών συνεχίζει την πορεία που ακολουθεί εδώ και χρόνια διδάσκοντας τη συγγραφή στη Βικιπαίδεια στους μαθητές.


Βικινέα: Έχετε κάποια σχέση με τη Βικιπαίδεια;

κος Κεφαλάς: Στη Βικιπαίδεια είμαι εθελοντής συντάκτης, και δεν χρειάστηκε πολύ να θέλω να δείξω στον κόσμο πόσο θετικό είναι να συμμετέχουμε πιο πολλοί σε αυτό το εγχείρημα. Είναι φυσικό λοιπόν, για όσους θέλουμε το κάτι παραπάνω για να μεγαλώσει η Βικιπαίδεια, να μιλάμε για σχέση με στάδια και συναισθήματα, αλλιώς δεν θα βρισκόμαστε εδώ που είμαστε τώρα. Κι όσο δεν χάνουμε τον εαυτό μας μέσα στη σχέση αυτή, τόσο αυτή προχωράει.


Βικινέα: Ποιοι διδάσκουν στο Σχολείο της Βικιπαίδειας;

κος Κεφαλάς: Στο Σχολείο της Βικιπαίδειας διδάσκουν άνθρωποι που έχουν δείξει πως αγαπούν τη Βικιπαίδεια. Είναι έμπειροι συντάκτες και γνώστες των κανόνων συγγραφής, όμως κατά βάση είναι άνθρωποι θετικοί, που η συμπεριφορά τους τους καθιστά πρόσωπα εμπιστοσύνης για να διδάξουν και να παραδειγματίσουν.


Βικινέα: Πόσο κοστίζει η φοίτηση;

κος Κεφαλάς: Σε ένα σχολείο που δημιούργησαν εθελοντές, που διδάσκουν εθελοντές και οι μαθητές του καλούνται να συνεισφέρουν στη Βικιπαίδεια εθελοντικά, δεν είναι δυνατό να ζητείται αντίτιμο για τα μαθήματα. Τα μαθήματα είναι δωρεάν.


Βικινέα: Παίρνετε κάποια αμοιβή ή χρηματοδότηση για το Σχολείο;

κος Κεφαλάς: Το Σχολείο Βικιπαίδειας φέτος χρηματοδοτείται για τα έξοδα των εκδηλώσεων, του εξοπλισμού εκπαίδευσης, και τα έντυπά του. Οι ώρες που αφιερώνουν οι διδάσκοντες δεν αμοίβονται, παρόλο που μας δόθηκε ως επιλογή από τον χρηματοδότη, το Ίδρυμα Wikimedia, και αποφασίσαμε πως θα κάνουμε τόσα όσα μας επιτρέπει η συμμετοχή διδασκόντων στο Σχολείο από τους εθελοντές της κοινότητας.


Βικινέα: Έχετε δεχτεί κριτική από Βικιπαιδιστές για την ιδέα του σχολείου;

κος Κεφαλάς: Φυσικά και έχει δεχθεί κριτική η προσπάθεια. Αν δεν δεχθείς κριτική σημαίνει πως αυτό που κάνεις είναι αδιάφορο. Επίσης όλοι όσοι ασκούν κριτική βοηθούν να βάλεις πιο καλούς και πιο μεγάλους στόχους γιατί σε προσγειώνουν και σου εντοπίζουν νωρίς δύσκολα σημεία. Οι άνθρωποι που μας φέρνουν σε δύσκολη θέση είναι μεγάλοι μας δάσκαλοι κι ένα μέρος της επιτυχίας μας πάντα οφείλεται σε αυτούς.


Βικινέα: Τι θα μάθουν οι μαθητές (και τι ηλικίες δέχεστε;)

κος Κεφαλάς: Οι μαθητές θα μάθουν να συνεισφέρουν σωστά στη Βικιπαίδεια από την αρχή. Δεν πρόκειται να διδαχθούν μόνο τεχνικές γνώσεις, δεν θα μιλούσαμε για μάθηση τότε αλλά για κατάρτιση. Στόχος είναι η απόκτηση μιας κουλτούρας εγκυκλοπαιδισμού, δηλαδή η καλλιέργηση της αντικειμενικότητας και η ανάπτυξη δεξιοτήτων στον λόγο και τη συνεργατικότητα, που είναι εφόδια για την πραγματική ζωή.
Η ηλικία δεν παίζει ρόλο στη συμμετοχή στη Βικιπαίδεια, παρά μόνο στο πότε είναι έτοιμος κανείς να διαχειριστεί τις ικανότητές του. Η συνεισφορά στο εγχείρημα είναι επί της ουσίας ανώνυμη, μπορεί δηλαδή να συνεισφέρει οποιοσδήποτε. Στα δικά μας τμήματα βεβαίως υπάρχει η ανάγκη διαχωρισμού των ενηλίκων από τους ανήλικους και γι' αυτό γίνονται μαθήματα στα πλαίσια των σχολικών δράσεων ή ζητείται η παρουσία του κηδεμόνα για τη συμμετοχή μη ενηλίκων στα τμήματα για μεγάλους.


Βικινέα: Δίνεται κάποιο πιστοποιητικό μετά την παρακολούθηση;

κος Κεφαλάς: Για τη σειρά μαθημάτων δίνεται πράγματι βεβαίωση παρακολούθησης. Πέρα από την αντιστοίχιση στη διδακτέα ύλη που παρακολουθήθηκε, θα αναγράφεται η συμμετοχή στις συζητήσεις και προαιρετικές ασκήσεις που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη συνεργατικότητα και θα αποτυπώνεται η θεματική συγγραφική ενασχόληση του συμμετέχοντα στη Βικιπαίδεια κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.


Βικινέα: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα και πόσο θα διαρκέσουν;

κος Κεφαλάς: Τα μαθήματα ξεκινούν στις 20 Οκτωβρίου στην Καισαριανή για τους ενήλικες, όπου δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής τρεις φορές την εβδομάδα και ο ελάχιστος χρόνος για να λάβει κανείς τη βεβαίωση παρακολούθησης είναι 26 ώρες. Οι εγγραφές δεν σταματούν και τα μαθήματα θα διαρκέσουν ως την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, αναλόγως της διαθεσιμότητας των σχολικών αιθουσών λόγω των εξετάσεων των μαθητών.


Βικινέα: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

κος Κεφαλάς: Σκοπός είναι να γίνουν περισσότερα σχολεία και ήδη γίνονται επαφές με αρμόδιους φορείς για τον σκοπό αυτό. Στόχος είναι να παραχθεί αξία από τη φετινή δράση και να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερη συμμετοχή.


Τα Βικινέα εύχονται καλή επιτυχία στο Σχολείο της Βικιπαίδειας.
Πηγές

Wikinews
Wikinews
Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει έρευνα από πρώτο χέρι από μέλη των Βικινέων. Δείτε στη σελίδα συνεργασίας για περισσότερες λεπτομέρειες.