Συνομιλίες στο Ιράν για την κρίση στη Συρία

Από Βικινέα

12 Αυγούστου 2012

Οι μάχες για τον έλεγχο της πόλης Αλέπο, που είναι και η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, συνεχίστηκαν με μανία την Πέμπτη, ενώ το Ιράν, ο βασικότερος σύμμαχος της Συριακής Κυβέρνησης, φιλοξένησε συνομιλίες για το πώς θα τερματισθεί η διαμάχη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, συναντήθηκε με τους πρέσβεις σχεδόν 30 χωρών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράκ. Όπως είπε, «θα ήταν λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι η Συριακή Κυβέρνηση θα αλλάξει μετά από συνεχόμενες πιέσεις».

Οι ΗΠΑ και Δυτικοί σύμμαχοι τους δεν συμμετείχαν στις συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το Ιράν προσπαθεί να ενισχύσει το Καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς αυτό δολοφονεί το λαό του».

Δημοσιογράφοι που βρίσκονται μέσα στην πόλη Αλέπο ανέφεραν ότι «οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν ορισμένες περιοχές, καθώς οι δυνάμεις των ανταρτών οπισθοχωρούν». Αρκετοί από τους διοικητές των ανταρτικών δυνάμεων διαμαρτύρονται ότι ξεμένουν από όπλα και πυρομαχικά.

Ο Διοικητής των Ανταρτικών Χερσαίων Δυνάμεων, Μαλέκ αλ Κούρντι, ανέφερε στην περσική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής από την μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία, ότι «οι αντάρτες χρειάζονται απεγνωσμένα διεθνή βοήθεια».Πηγές