Στο ναδίρ η ισοτιμία του ιρανικού νομίσματος

Από Βικινέα

3 Ιανουαρίου 2012

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Ιράν αναφέρουν ότι «το νόμισμα της χώρας υποχώρησε στα χαμηλότερα ποτέ επίπεδα έναντι του δολαρίου, δύο μέρες αφότου τέθηκαν σε ισχύ νέες αμερικανικές κυρώσεις που θα επηρεάσουν την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και το χρηματοπιστωτικό του σύστημα».

Το ιρανικό νόμισμα υποχώρησε στα 17 χιλιάδες Ριάλ στο δολάριο, που αποτελεί διολίσθηση 10% από την Πέμπτη. Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνδέονται με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και αν εφαρμοστούν πλήρως θα επηρεάσουν την ικανότητα του Ιράν να πουλά πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Στόχος των κυρώσεων είναι να περιοριστεί η ικανότητα της Τεχεράνης να χρηματοδοτεί το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Επίσης αναμένεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αργότερα αυτό το μήνα. Το Ιράν έχει απειλήσει ότι «θα απαντήσει σε ενδεχόμενες νέες κυρώσεις με κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ». Επίσης η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι «τη Δευτέρα δοκίμασε με επιτυχία πύραυλο Κρούζ εδάφους-θαλάσσης, κοντά στα Στενά του Ορούζ, στα πλαίσια 10ήμερων ναυτικών ασκήσεων στη διάρκεια των οποίων δοκιμάστηκε και μεσαίου βεληνεκούς πύραυλος εδάφους-αέρος».
Πηγές