Στα οδοφράγματα παραμένουν οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο

Από Βικινέα

26 Σεπτεμβρίου 2011

Tο Βόρειο Κόσοβο με το πορτοκαλί χρώμα στον χάρτη

Mία ακόμη νύχτα, πέρασαν οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο ύστερα από τα οδοφράγματα που έχουν στήσει σε κεντρικές οδικές αρτηρίες ως «απάντηση στην αποστολή τελωνειακών και αστυνομικών σε δύο διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας».

Στους δήμους Ζβέτσαν, Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και Λεπόσαβιτς και στις οδικές αρτηρίες προς τις δύο διαβάσεις Μπρνιακ και Γιάρινιε παραμένουν ακόμη τα οδοφράγματα. Οι Σέρβοι κάτοικοι έχουν στήσει σκηνές κοντά σε αυτά και στη γέφυρα στον ποταμό Ίμπαρ, στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, για να προστατευθούν από το κρύο και τη βροχή.

Ο νέος διοικητής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (KFOR) Έρχαρντ Ντρεβς στις πρώτες του δηλώσεις από την ανάληψη των καθηκόντων του, τόνισε ότι «οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί δρόμων δεν εμποδίζουν μόνο την ελεύθερη κυκλοφορία της KFOR και άλλων διεθνών αποστολών, αλλά και των ίδιων των πολιτών και εκτίμησε ότι η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο είναι σταθερή» και εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθεί λύση προς το συμφέρον των πολιτών, που θα αναζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Σήμερα, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), αναμένεται ν' αποφασίσει, αν θα αναλάβει την υπόθεση των 13 Σέρβων οδηγών φορτηγών της εταιρείας «Eurokop» από τη Ράσκα, οι οποίοι συνελήφθησαν από την αστυνομία του Κοσόβου για παράνομη είσοδο.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς γενικός γραμματέας στο αρμόδιο για το Κόσοβο υπουργείο της σερβικής κυβέρνησης, συζήτησε χθες το θέμα με εκπροσώπους της Eulex.Πηγές